Foto: Promo

BIG BLUE TASOS: Perla Egeja ili šuma koja pliva

Tasos je najzelenije ostrvo severnog dela Egejskog mora.

Društvo
> 00:00h

Ime je dobilo po Tasusu, Fenksovom sinu koji je bio vođa Fenična.Taj zeleni dragulj danas ima oko 16.000 stanovnika nastanjenih u dvadesetak mesta, pretežno kraj mora, pored slikovitih peščanih plaža, u uvalama i zatonima. Ranije su meštani živeli u brdima, a onda su se zbog turizma približili Egeju. Za boravak turista uređeno je u lepom komforu podosta kreveta u apartmanima, bungalovima i hotelima…

Tasos je najveće naselje i administrativno sedište ostrva Tasos Meštani ovaj grad još zovu i Limenas kako bi se znalo da misle na naselje a ne na ostrvo. Prepoznatljiv je, između ostlog I po šest prekrasnih plaža u senci borove šume. Dobro je snabdeven, sve je nadohvat ruke, posebno taverne i vinarije ispod krošnji platana. Po obodima ostrva izgrađen je asfaltni put, kružno oko 100 kilometara. Sve je prekriveno šumom, pretežno crnogoricom. Zato ovdašnji med, kažu specijalitet, ima mrku boju ali i izvrstan ukus.

Najviši vrh ostrva nalazi se na koti 1.204 metra, a zove se Ipsarion i deli Tasos na dva dela. Istočna strana prekrivena je gustom borovom šumom, strma je i okomita, a na zapadu, bliže moru, blagi brežuljci u ravnicu gde su maslinjaci, vinogorja, voćnjaci… Na severu su povrtnjaci a uz more farme za uzgoj školjki, rakova i kraba.

Ostrvo obiluje pitkom vodom. Tokovi izvora razblažuju salinitet mora na plažama.

Tasos se nalazi na domaku Kavale, većeg grada i centra Trakije. Od Soluna, istočno, udaljen je 160 kilometara. Feribot od Kavale do Tasosa ili Prinosa putuje oko jedan sat. Međutim, ukoliko se od Kavale asfaltom produži još 40 kilometara, do Keramotija, manjeg grada i luke, feribotom se na Tasos stiže za dvadesetak minuta. Trajekti iz Kavale stižu i do Limenarije, gradića na južnom rtu ostrva.

Sva naselja duž obale, nove i lepe palate na sprat ili dva, sa terasama, građene su blizu mora, na pedeset ili stotinu metara od peščanih plaža ušuškanih u zelenilu. Tiho je i mirno u tim naseljima. U brdima su stare kuće i crkve, kao i vidikovci nad Egejom. Staze do naselja u brdima su asfaltirane, pa se brzo stiže u već napuštena sela. Domaćini iz ovih naselja veoma rado za goste organizuju izlete u zavičaj. Tamo im po pravilima tradicionalnog gostoljublja, kao svoje među svojima, nude starim, već zaboravljenim jelima, salatama, maslinama, kozjim sirom, “plemenitom” kapljicom, domaćom rakijom poznatom kao uzo ili mastika, a nađe se tu i jareće pečenje.

U svim mestima kraj mora plaže su veoma lepe. More je bistro i čisto, pa još “razblaženo” sa vrha Ipsariona. Posle grada Tasosa, kao perle ređaju se naselja raskošno obasjana suncem i sa šumom u zaleđu - Makrimos, Panagija, Golden bič, Skala Potamos, Kinira, Aliki, Nunera, Patos, Pefkari, Limenarija, Kalirakis, Prinos… Turisti su svuda veoma uvaženi gosti. Mala mesta su odlično snabdevena ribom, mesom, svežim pecivom, mlečnim proizvodima, povrćem i voćem tako da gosti koji pripremaju hranu u apartmanima nemaju baš nikakvu glavobolju, ali imaju tišinu i mir, komoditet na plaži i pažnju domaćina.

Pre nego što su Feničani naselili ostrvo, ovde su kratko boravili Tračani. Bilo je to oko 2000. godine pre nove ere. Ostrvo pominje Homer u delu „Odiseja“, kada je trojanski junak Odisej lutao morima tražeći zavičaj, ostrvo Itaku. Ovde je naišao na sirene koje su očaravajuće pevale kako bi ga privukle na obalu. Ali je Odisej pre toga zapušio uši, pesmu nije čuo, te je tako izbegao zamku.

Ostrvo Tasos je i jedno od prvih mesta gde je stiglo hrišćanstvo posle posete apostola Pavla, koji je ovde na Tasosu propovedao novu veru. Sagrađeno je stotinu crkvica i kapela, a kasnije je podignuto i nekoliko manastira.

Da biste dobili inspiraciju da posetite ostrvo Tasos i da doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu Grčke Nacionalne Turističke Organizacije.

Ukoliko odlučite da leto na Tasosu provedete u organizaciji agencije Big Blue predlog je da to bude u jednom od ova dva hotela. Prvi je Makryammos Bungalows 4*

(http://www.bigblue.rs/TASOS-Hoteli/MAKRYAMMOS_BUNGALOWS/1454/OpisHotela.aspx). Nalazi se u uvali Makriamos i ima prelepu privatnu plažu pokrivenu najlepšim sitnim peskom. Jedan je od najtraženijih hotela na Tasosu. Izuzev brojnih sadržaja koje hotel poseduje, tu je i mini zoološki vrt koji predstavlja najzanimljiviji deo ovog kopleksa kaskadno raspoređenog u zelenilu Mediterana.

Rezervacija sobe po upitu odnosi se i na hotel Royal Paradise 5*

(http://www.bigblue.rs/TASOS-Hoteli/ROYAL_PARADISE_BEACH_RESORT/2416/OpisHotela.aspx ). Udaljen je samo tri kilometra od gradica Potosa. Osnovna usluga u hotelu je polupansionska i zasniva se na švedskom stolu. Hotel Royal Paradise, s modernim spa centrom ali i lepezom drugih atraktivnih sadržaja pripada onoj grupi hotela koji s lakoćom zadovoljavaju zahteve čak i najprobirljivijih klijenata.