Foto: Ap 12 Jul 2016

Prozivka

DIPLOMATSKI SKANDAL FRANCUSKOG MINISTRA: Britanija je za šefa diplomatije izabrala lažova

Imenovavši Borisa Džonsona za novog šefa diplomatije, Britanija je na to mesto postavila jednog lažova, iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero.

Planeta
> 21:52h

U Parizu vide Džonsona, koji se zalagao za izlazak Britanije iz Evropske unije, kao ključnu osobu odgovornu za to što je na referendumu 23. juna u Britaniji pobedila ideja Bregzita i kao prepreku za evropske integracije za koje se Francuska zalaže, preneo je Rojters.

"Uopšte me ne brine Boris Džonson, ali tokom kampanje je on puno puta lagao britanskom narodu i sada je on taj koji je sateran u ćošak pošto je uhvaćen u laži", rekao je Ero u izjavi za radio "Europe 1".

Nakon referenduma, Džonson se odrekao prilike da postane premijer Britanije umesto Dejvida Kamerona, ali ga je Kameronova naslednica Tereza Mej u sredu neočekivano imenovala šefom diplomatije.

Iako Džonson neće biti zadužen za pregovore o izlasku Britanije iz EU, Ero, koji inače nije sklon žestokim rečima, ovaj put je imao jedno oštro upozorenje za svog novog britanskog kolegu.

"On je više puta uhvaćen u laži. Meni je potreban partner sa kojim mogu da pregovaram i koji je jasan, kredibilan i pouzdan", istakao je Ero.

Francuska i druge članice EU su pozvale Britaniju da što pre pokrene proces izlaska iz bloka, kako bi mogao da počne dvogodišnji period pregovora o uslovima izlaska i o međusobnim odnosima posle Bregzita.

Nova britanska premijerka Mej je nagovestila da do kraja godine ne namerava da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime bi formalno bio pokrenut proces razdruživanja.