Foto: Printskrin

Autor izložbe fotografija u Bratuncu o monstruoznim dokumentima

MILOŠ GOVEDARICA ZA KURIR Objavio sam dozvole bojovnicima za silovanje Srpkinja da zlo ne zaboravimo

Pismene dozvole bojovnicima za silovanje srpskih žena, koje je izdavalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), ugledale su svetlost dana zahvaljujući izložbi fotografija autora Miloša Govedarice, koja je otvorena prošle subote u Bratuncu.

Društvo
> 00:00h

Monstruozni dokumenti iz marta 1992. godine, u vreme kada su regularne vojne jedinice iz Hrvatske i HVO držali pod okupacijom srpsko selo Sijekovac kod Broda, dokazuju da se pripadnicima Interventnih vodova Hrvatske vojske i HVO izdaje dozvola za privođenje četiri Srpkinje iz Sijekovca, kako bi se zadovoljile nastranosti hrvatskih vojnika.

Foto: Printscreen/YouTube

Miloš Govedarica, autor izložbe fotografija u Bratuncu, u okviru koje su izloženi skandalozni dokumenti, za Kurir kaže da je postavio ovu izložbu, jer je usud srpskog naroda u tome što lako zaboravlja ono što mu se dešavalo i što mu se ponovo dešava.

Foto: Printscreen

Uprkos narušenom zdravlju, Govedarica se za Kurir osvrnuo na svoju izložbu u Bratuncu, otkrivši da pomenuta dokumenta nisu jedino monstruozno što je na njoj otkriveno.

"Na izložbi imamo list koji je izlazio u BiH tokom 1991. godine, gde su prikazane odsečene glave Srba i noga mudžahedina na njima. To nam se ponovilo i 1992. godine sa mudžahedinskom nogom na glavi Blagoja Blagovića i ostalih Srba. Sve je to nastavak igre koja je davno započeta i još se ne završava", objašnjava Govedarica.

Foto: Printscreen

On ističe i da mnogi danas neće da priznaju da je rat u BiH prešao iz Hrvatske.

"Svet se i danas zgražava nad Nicom i Parizom, a veoma dobro su mogli da vide šta se dešavalo na srpskim prostorima. U nalogu za silovanje stoji da se osobe ženskog pola privedu u korist muškog pola. U Sijekovcu se tada nalazilo interventno vozilo Zagreba. A šta će ono tamo? Upravo radi toga. To je bila agresija države Hrvatske", zaključuje Govedarica.

(EPK/M. Jeremić)