Foto: Fonet/MUP

Masakr u Nici

DRAMA ARNO GUJONA: Svaki put kad moja supruga otputuje u Francusku, desi se teroristički napad

BEOGRAD - Arno Gujon (30), francuski humanitarac koji pomaže Srbima sa Kosova i Metohije, je rekao da je teroristički napad u Nici najstrašnija slika dubokih društvenih podela u Francuskoj.

Društvo
> 02:10h

- U Tivtu, gde sam već petu godinu zaredom odveo grupu mališana na more saznao sam za teroristički napad u Nici . Ovaj teroristički čin je veliki šok za Francusku i francuski narod, svi su zaprepašćeni – počinje priču Gujon, pa dodaje:

- Napadi se ponavljaju iz meseca u mesec, naravno nisu svi toliko tragični kao ovaj od juče, ali su učestali. Oni nisu postali svakodnevnica, ali je stalna pojava i deo je života Francuza ne vide svetlost na kraju tunela i ne znaju da li ona postoji.

Prema rečima Gujona, niko u Francuskoj ne vidi rešenje koje bi moglo da zaustavi za ove terorističke napade i da li ono uopšte postoji.

– Treba da budemo spremni za teške godine koje nam predstoje i moramo da se spremimo kako bismo znali da živimo s njima, iako ne treba da se naviknemo na taj teror, ali je on nažalost postao deo života svakog Francuza. Interesantno je da su skoro svi napadači bili državljani Francuske koji su živeli u ovoj državi. Kako kaže ovaj Francuz, oni dobro poznaju zemlju i narod, znaju kako Francuzi razmišljaju, gde se kreću i okupljaju i šta treba uraditi kako bi ih terorisali.

– Teško je odgovoriti na pitanje zašto se ovo dešava baš Francuskoj, ali je to slika francuskog društva u kom ima dubokih podela, a ovaj terorizam je nažalost njegov najstravičniji odraz – smatra Arno.

Inače, njegova supruga Ivana trenutno se nalazi u blizini Grenobla, a ono što je zastrašujuće je što se svaki put kada ona poseti Francusku dogodi teroristički napad sa velikim brojem žrtava.

– Prošli put kada je bila sa našom ćerkom Milenom dogodio se napad u Parizu, a sada je to bila Nica. Sada svaki put kada putuje razmišlja da li je to mesto potencijalno opasno i da li je savršena meta za napad. Svaki Francuz razmišlja da li postoji mogućnost da se negde nešto dogodi, niko nije toliko miran kao nekada. Sve se promenilo od početka terorističkih napada i sada narod živi svestan da je rizik prisutan na svakom javnom mestu - priča Gujon i dodaje:

- Francuzi se ne osećaju ugroženim, ali znaju da su pojedina mesta nebezbedna i mnogo su više oprezniji na koncertima i okupljanjima, a svoju obazrivost će posle sinoćnjeg napada još povećati – zaključuje Arno Gujon.

(Telegraf)