Foto: Profimedia

Nasilje u Turske

NORMALIZACIJA U REGIONU: Turska ponovo otvorila granicu s Bugarskom!

Turska je danas ponovo otvorila prelaze na granici sa Bugarskom, nakon što ih je rano jutros zatvorila nakon pokušaja vojnog udara, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Planeta
> 11:58h

Nema pokazatelja nikakvog povećanja priliva izbeglica u Bugarsku, a turska vlada je zvaničnoj Sofiji pružila uverenja da se granica neće naći pod pritiskom velikog talasa, rekao je Borisov u Sofiji posle sastanka sa ambasadorom Turske u Bugarskoj.

Bugarske vlasti su poslale dodatnih 230 vojnika na granične prelaze radi pojačanja kontrole i sprečavanja mogućeg većeg priliva izbeglica, rekao je premijer te zemlje, dodajući da je na granici već podignuta ograda za sprečavanje ilegalnih prelazaka u Bugarsku iz Turske.

"U kontaktu smo sa turskom vladom, sa premijerom i ambasadorom", izjavio je Borisov i dodao: "Svi oni su nas uverili da se granica neće naći pod pritiskom."

U izbegličkim kampovima u Turskoj, u kojima se nalazi više od tri miliona migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana, situacija je mirna, a turske vlasti su takođe pristale na to da ojačaju granične kontrole, rekao je Borisov.

Letovi iz Sofije ka turskim gradovima Istanbulu i Antaliji planirani za danas su otkazani, navodi se na sajtu aerodroma u Sofiji.