Foto: Dragana Udovičić

Superveštačenje bez rezultata

SMRT DADE VUJASINOVIĆ I DALJE ENIGMA: Misterija i za Holanđane

Holandski forenzičari nisu uspeli da utvrde tačan uzrok smrti Dade Vujasinović jer su povrede koje je zadobila mogle da budu rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja

Crna Hronika
> 00:00h

Izveštaj Forenzičkog instituta iz Haga, koji je radio na slučaju misteriozne smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović (30), pristigao je juče u beogradsko Više tužilaštvo, gde je istraga o tom slučaju i dalje otvorena. Nema odgovora Institut u Holandiji trebalo je da odgovori na pitanje da li je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, što su istražni organi tvrdili od trenutka kad je pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu, ili je u pitanju bilo ubistvo, što su smatrali njeni roditelji, prijatelji, kao i veći deo domaće javnosti. Holanđani, međutim, nisu uspeli da konačno reše ovu misteriju i stave tačku na ubistvo novinarke Duge koje mori javnost više od dve decenije. - Kao zaključak koji se odnosi na način smrti Vujasinovićeve navodi se da povrede koje je kritičnom prilikom zadobila mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja - navedeno je juče u saopštenju Višeg tužilaštva. Kako Kurir saznaje, superveštačenje koje je obavljeno u Holandiji ipak će imati koristi za dalju istragu jer su obrađeni mnogi dokazi, najviše prikupljeni na licu mesta. U vreme smrti novinarke, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice. Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, a Okružni sud u Beogradu je, po predlogu tužioca, u novembru 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje zbog krupnih razlika i nesaglasnosti onih prethodno obavljenih. U poslednjem veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, a na zahtev tužioca, obavio veštak balističar ocenjeno je da je Vujasinovićeva najverovatnije ubijena. Tekstovi o Arkanu Dada Vujasinović pronađena je mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu u Beogradu. Kao novinarka Duge izveštavala je s ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike. Neiscrpna tema bio je Željko Ražnatović Arkan.

Vodeći veštak ALEKSANDRIĆ VEŠTAČIO POVREDE Penzionisani profesor sudske medicine Branimir Aleksandrić bio je vodeći veštak i u slučaju smrti Dade Vujasinović. Na osnovu povreda koje je veštačio još 1994, Aleksandrić je nesporno tvrdio da je u pitanju bilo samoubistvo. Njegovo ime i rad, međutim, prate brojne kontroverze, jer je radio na najvećim slučajevima domaće kriminalistike. Tako je bio i potpisnik nalaza u slučaju „Topčider“, tvrdeći da je smrt gardista rezultat ubistva i samoubistva, što su kasnije nova veštačenja prikazali kao nemoguće.