Foto: AP

Velika pozajmica

SKANDAL U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Građevinska firma duguje stotine miliona evra Bin Ladenovoj porodici

Saudijska Arabija dužna je Bin Ladenovoj porodici oko 270 miliona dolara za radove na Velikoj džamiji u Meki, piše Rojters.

Planeta
> 15:42h

Saudi Binladin Grup je najveća građevinska kompanija u arapskom svetu, a njihovi najveći poslodavci su vlade, naročito kraljevine Saudijske Arabije.

Međutim, zbog strmoglavog pada cena nafte saudijske vlasti prisiljene su na brojne rezove u potrošnji, a prve na udaru našle su se građevinske firme.

Binladin Grup našla se u problemima posle prošlogodišnje nesreće u Meki kada je kran pao na hodočasnike i usmrtio 107 osoba. Saudijske vlasti odlučile su da kazne građevinsku kompaniju tako što su im na nekoliko meseci zabranili javljanje na državne konkurse. Istraga je još uvek u toku, a pretpostavlja se da će se suditi inženjerima građevinske kompanije i najmanje dvojici javnih zvaničnika zbog upletenosti u nesreću.

Binladin Grup sada ima sve više problema s plaćanjem dugova, a prema nekim procenima dužni su oko 30 milijardi dolara.

Usprkos povezanosti s jednim od organizatora napada na Njujork 2001. godine, Osamom Bin Ladenom, Binladin Group nastavila je uspešno da gradi neke od najosetljivijih građevina u Saudijskoj Arabiji.

Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Saudijska Arabija odobrila je isplatu oko 270 miliona dolara Binladin Grupi za radove na Velikoj džamiji u Meki do decembra prošle godine, ali još uvek taj novac nije isplaćen.

Binladin Grup, zatražila je i isplatu oko 300 miliona dolara za radove u periodu od januara do aprila ove godine, ali saudijske vlasti još uvek nisu odobrile tu isplatu.

Zbog svega toga, Binladin Grup pregovara o produženju roka otplate drugih pozajmica.

Analitičari upoznati s poslovanjem banaka i građevinskih firmi kažu da će kreditori odobriti produženje roka zato što znaju kolika je važnost Velike džamije saudijskim vlastima koje će zbog toga zasigurno isplatiti sva dugovanja.

(Express.hr)