Foto: Saša Urošev

OTKRIVEN PRE PET GODINA

VANDALIZAM U ADI: Naružen spomenik kontroverznom mađarskom generalu srpskog porekla

ADA - Spomenik kontroverznom mađarskom generalu srpskog porekla Janošu Damjaniču, koji je pre više od pet godina otkriven centru Ade, nepoznati vandali su naružili, tako što su reljef od bronze uprskali plavom bojom.

Srbija
> 02:06h

Komentarišući ovaj huliganski ispad, predsednik OO SVM u Adi, Tibor Vilagoš, ukazao je da je do njega došlo u trenutku istorijskog čina otvaranja Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU: ­

- Odavde su, su svojevremeno, ukradene biste Halas Jožefa i Bakoš Kalmana, a dosad izvršioci nisu pronađeni. Adu i njene građane krasi tolerancija. Pozivan građane da se svi zajednički borimo protiv ovakvog ponašanja, da se ne dozvoli uništavanje javnih dobara, kao i da se ovakvim ponašanjem ne truje svest naših sugrađana­ rekao je Vilagoš.

Nedugo nakon postavljanja u centru Ade, spomenik Janošu Damjaniču je izazvao oštre polemike, pa je bilo i tumačenja da je za meštana srpske nacionalnosti predstavljao guranje „prsta u oko“.

Damjanič je, naime, bio srpski graničarski oficir u Austrougarskoj. Dogurao je do čina generala mađarske vojske tokom Mađarske revolucije 1848. godine.

Za Mađare je on značajna istorijska ličnost. I dok je za njih heroj, Srbi Damjaniča svrstavaju u nacionalnog izdajnika. Damjanič je učestvovao u bici kod Srbobrana, tokom koje je stradalo 5.000 Srba. Zbog toga se, svojevremeno, u Adi moglo čuti da je u Srbiji podignut spomenik ubici Srba.

S.U.

Poklon bratskog grada iz Mađarske

Podizanje spomenika u centru Ade pomogao je bratski grad Budakalas. Oni su poklonili mural, a Ađani su od nadležnih institucija dobili sve neophodne dozvole za lokaciju na kojoj je spomenik postavljen. Usledili su protesti, zahtevi za uklanjanje, pa i akcija prekrivanja spomenika crnom folijom.