Foto: Privatna Arhiva I Zorana Jevtić.

Jovana Savić postala simbol borbe za kulturu i umetnost

VAPAJ SRBIJE Na TV gledamo nasilje, a ova mlada violinistkinja na ulici skuplja pare i donosi pobedu

Sećate li se male Jovane Savić, devojčice koja je proletos svakog dana svojom virtuoznom umetnošću na violini oduševljavala Beograđane?

Društvo
> 00:00h

Ova mlada umetnica pažnju javnosti privukla je tako što je, sa nepunih devet godina, počela da svira u čuvenoj prestoničkoj ulici Knez Mihailovoj kako bi skupila novac za novu violinu. Nakon toga, širom sveta osvajala je prva mesta na muzičkim takmičenjima i pobrala ovacije publike i profesionalaca.

Priča o njoj ni nekoliko mesec nakon što je dospela u javnost ne jenjava, barem ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama. Naime, građani Srbije, čini se, sve su više ogorčeni stanjem u društvu i državi, u kojoj nema nimalo mesta za promociju pravih kulturnih vrednosti, dok se sve više prostora u javnosti poklanja nasilju i promociji najnižih ljudskih strasti i poriva.

Ova fotografija jedna je od najšerovanijih na društvenim mrežama, Foto: Facebook

Zato nije zgoreg još jednom podsetiti na reči talentovane Jovane, koja zasluženo može poslužiti kao pravi primer mladim ljudima kada budu birali svoj životni put i buduće usmerenje:

"Baš volim da sviram u Knezu, nije mi teško. Bah i Vivaldi su mi omiljeni kompozitori. Sviranje tamo mi pomaže da se oslobodim treme. Nadam se da ću na sledećem takmičenju uspeti da osvojim prvo mesto i jednom imati svoju violinu", rekla je u maju mlada violinistkinja za Kurir.

Pa sledeći put kada, vrteći televizijske kanale, naiđemo na neki od brojnih rijaliti šou programa, u kojima su eksplicitne i scene nasilja postale deo svakodnevice, sigurni smo da će nam u mislima biti primer Jovane Savić.

Ona je samo jedna od mnogih mladih ljudi koji se sami, na pošten način, bore za onu lepšu stranu Srbije i u tužnoj realnosti nam barem na kratko daju nadu da, dok je njih, nije sve izgubljeno.

(EPK/M.Jeremić)