Foto: Reuters

Uspon porodice kontroverznog bogataša

TRAGOM KENEDIJEVIH I BUŠOVIH: Dinastija Tramp osvaja Ameriku

Deca republikanskog kandidata za predsednika Amerike iskoristila su prve nastupe da hvale oca i obezbede sebi političke karijere

Planeta
> 00:00h

KLIVLEND - Izostanak viđenijih republikanaca na konvenciji stranke na kojoj je milijarder Donald Tramp i zvanično postao predsednički kandidat nije se preterano osetio jer su na bini hvalospeve o milijarderu iznosila njegova deca. To nije bilo iznenađenje za Ameriku, naviklu na političke dinastije poput Kenedijevih, Bušovih ili Klintonovih, pa se više ne postavlja pitanje da li će Trampova deca ući u politiku, već kad će. Nova zvezda Uticajni portal Politiko je govor Donalda Trampa juniora (38) preneo uz naslov „Nova politička zvezda je rođena“. - Voleo bih da se kandidujem za političku funkciju kad mi deca porastu jer sam patriota - rekao je Donald junior. Njegov otac ima ima petoro dece iz tri braka. Osim juniora, iz prvog braka ima još ćerku Ivanku (34) i sina Erika (32). Iz drugog braka ima ćerku Tifani (22), a iz trećeg, s aktuelnom suprugom Melanijom, sina Barona (6). Analitičar Lari Sabato kaže da su Donald, Tifani, Erik i Ivanka bili pun pogodak jer su pomogli u „humanizaciji“ Trampa. - Nije iznenađenje da deca kandidata govore na konvencijama. Trampovi će ostati upamćeni po tome što su sva deca govorila u udarnim terminima. To je više nego što su govorili Kenedijevi, Bušovi ili Klintonovi. Uz to, njihovi nastupi su ukazali na istorijski obrazac u američkoj politici, a to je da naše društvo jeste demokratsko, ali da voli oligarhiju - kaže Sabato.

Smena porodica

On pravi paralelu s Bušovima, kod kojih su otac i sin bili predsednici, ali drugi brat nije prošao tako dobro. - Buš stariji i mlađi su iskoristili porodične veze, ali ne i Džeb, koji je neočekivano loše prošao i rano ispao iz trke za nominaciju - kaže on. Bušovi i Klintonovi su na najvišim funkcijama već tri i po decenije. Buš stariji bio je na čelu CIA, pa je 1981. postao potpredsednik, a 1989. i predsednik. U Beloj kući ga je nasledio Bil Klinton (1993-2001), a onda je na to mesto došao Buš mlađi (2001-2009). Od 2009. do 2012. i Hilari Klinton bila je na poziciji državnog sekretara SAD, a sad je kandidat za predsednika.