Foto: Fonet

Srbija izvršila svoje obaveze

NI GODINU DANA OD DOGOVORA NEMA ZSO Đurić: Brisel da izvrši pritisak na Prištinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da smatra da je neophodan pritisak Brisela na Prištinu kako bi počela da ispunjava dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), budući da je prošlo godinu dana od postizanja tog dogovora.

Politika
> 10:58h

Đurić je rekao da je Srbija svoj deo obaveza po tom pitanju sasvim sigurno izvršila.

"Politički sporazumi ne mogu da budu plod naknadne mašte, to što govore o ukidanju naših institucija, to ne piše ni u jednom papiru koji je usaglašen. Stalno izmišljaju nove ideje, umesto da konačno primenjuju ono na šta su se sami obavezali", rekao je Đurić i dodao da se Srbija čvrsto drži onog što je dogovoreno.

Đurić je naveo i da uprkos političkim varnicama koje stalno dolaze iz Prištine dijalog ima važnu i korisnu ulogu, jer dok god se razgovara tenzije na terenu su manje, a manje su šanse i da ima nasilja.

"Razgovaraćemo o primeni postojećih sporazuma, kako da odnosi sa pokrajinskim institucijama u granicama naše generalne politike budu što bolji i smatram da je to u interesu i Srbima i Albancima, bez obzira na razlike u stavovima o statusima. Od ovih političkih varnica Edite Tahiri i Envera Hodžaja se ne živi, pa ni Albanci", rekao je Đurić, ukazujući na veliku stopu nezaposlenosti na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući izjavu Tahiri da će Srbija morati da izbaci Kosovo iz Ustava pre ulaska u EU, Djurić je rekao da je njegov komentar da bi Priština trebala u pokrajinski Ustav da unese što pre Srbiju, jer je to jedini način da bude predstavljena u međunarodnoj zajednici.

"Reč je o neozbiljnoj političkoj varnici i nečemu što ne doprinosi normalizaciji odnosa", ukazao je Đurić, koji je za izjavu Hodžaja o demarkaciji granica rekao da je to nešto na šta čitav srpski narod, a naročito bilo ko od predstavnika Srba, nikada ne bi pristao.

To, istakao je, neće biti tema dijaloga u Briselu.