Foto: Thinkstock

Terorizam

DŽIHADISTI SPREMALI NAPAD NA LONDON: Glavna meta atrakcije Big Ben i Londonski most

Islamska država regrutovala je jednog britanskog novinara da izvede terorističke napade na velikim londonskim atrakcijama kao što je Big Beng.

Planeta
> 14:40h

Jedan regruter ID probao je da "trenira" novinara tabloida Sun, koji je bio na tajnom zadatku, i koji je sa islamistom komunicirao šifrovanim porukama tokom dva meseca.

Reporter je navodno naređenje dobio od Abu Muslim Kurasanija, koji je tvrdio da je bio aktivan u džihadističkim operacijama u Velikoj Britaniji i SAD, a s ciljem da napadne lokacije sa velikim brojem turista kao što su Big Ben i Londonski most, a na kraju razgovora pominjan je i neimenovani veliki tržni centra u glavnom gradu Velike Britanije.

"Ako uspeš, to će biti ogromna stvar. I štetna za njih", rekao je regruter novinaru u poruci.

"Uči iz Nice. Nabavi automobil koji možeš parkirati negde gde ima mnogo ljudi - i pištolj koji možeš koristiti u isto vreme", napisao je on, misleći na masakr na jugu Francuske koji je ostavilo 84 mrtvih na Dan Bastilje ranije ovog meseca.

List piše da je u porukama pisalo da je naredba poslata po nalogu Islamske države

Kurasani je takođe novinaru poslao vodič za pravljenje bombi, upućujući ga kako da dobije lako dostupne materijale u cilju izgradnje automobila bombe, prenosi Sun.

Reporteru je naloženo da pokrene svoj napad u ponedeljak.

Sun piše da su dokazi prikupljeni tokom istrage odneti antiterorističkoj policiji i MI5, koji su tražili od lista da se ne otkrije lokacija tržnog centra. Skotland Jard je potvrdio da su dokazi o navodnom terorističkom napadu dobijeni.

(RT)