Foto: Dragana Udovičić

Potpredsednik SPS povodom Josipovićeve izjave

Predrag Marković: Josipović da optuži i Čerčila i Ruzvelta za zločine

Potpredsednik SPS i istporičar Predrag Marković reagovao je povodom izjave bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je ocenio da je Draža Mihailović imao negativniju ulogu od nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Politika
> 20:22h

Podsetimo, odluka zagrebačkog suda da poništi presudu protiv nadbiskupa Alojzija Stepinca, kojega su komunisticke vlasti 1946. godine osudile na 16 godina zatvora i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava naipla je na osudu srpske javnosti.

- Poslednje vreme je došlo kada i umereni Josipović mora da podrži hrvatski nacionalizam. On je rekao da je Draža Mihailović imao daleko negativniju ulogu od Stepinca. Samo još da optuži Čerčila i Ruzvelta za zločine nad Hrvatima, jer je veći deo rata Mihailović njihov saveznik.

Četnici su ubili nekoliko stotina Hrvata (Rama, Gati, Biokovo) i to one jedinice koje Mihailović nije kontrolisao. Ustaše su pobile nekoliko stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista - kazao je Marković.

Takođe, potpredsednik socijalista podsetio je i da je rehabilitaciju Stepinca kritikovao Efraim Zurof, najveći živi lovac na naciste.

- Da li je Zurof prikriveni četnik? Stepinac je podržao stvaranje NDH, a veoma je mlako kritikovao zločine. Recimo, tvrdio je da je slanje u logore u redu, samo da smeštaj u stočnim vagonima treba da bude udobniji. Srpski patrijarh je bio interniran i u logor Dahau, dok Stepinac sve vreme rata sarađuje sa ustašama i nacistima - kritikovao je Marković.

D. Luković