Foto: AP

I Tramp poklekao

I POLITIČARI SAD NE MOGU DA ODOLE Poziraju s decom dok ona histerično plaču i dozivaju mamu

VAŠINGTON - Zloupotreba dece u političke svrhe izgleda nikad neće prestati, makar kad se radi o predizbornoj kampanji u Americi. Lakim poenima i lošem pi-aru nije odoleo ni Donald Tramp, kandidat republikanaca na predsedničkim izborima, koji će se održati 8. novembra.

Planeta
> 00:00h

Naime, Tramp je, poput Hilari Klinton, Baraka Obame, starijeg i mlađeg Džordža Buša, Džimija Kartera i većine političara u SAD, na jednom predizbornom skupu u naručje uzeo bebe. To se dogodilo na mitingu u Kolorado Springsu. Tramp je od roditelja dobio devojčicu i dečaka ne starije od godinu dana. Zbunjena i uplašena, devojčica s mašnom roze boje, ispružila je desnu ruku kao da doziva majku, želeći da se što pre vrati u njeno naručje. Da situacija bude još gora, i Tramp, koji pretenduje na mesto predsednika jedne od dve svetske supersile, počeo je da kuka, što je dodatno istraumiralo mališane. Kontroverzni milijarder pokušavao je raznim grimasama da animira klince, ali mu to nije polazilo za rukom. Dečak je histerično plakao, a u jednom trenutku Tramp je pokušao da ga smiri poljubivši ga u potiljak. Postupak republikanskog kandidata izazvao je salvu komentara na društvenim mrežama. „Tramp je predstavio svoj tim za spoljnu politiku“, naveo je jedna od korisnika Tvitera. Trampovo poziranje s decom samo je nastavak tradicije u američkoj politici. Naime, još je predsednik Ford 1975. pozirao sa siročetom iz Vijetnama, koje je spaseno iz Sajgona na kraju Vijetnamskog rata. Posle njega istu taktiku primenjivali su svi stanovnici Bele kuće.

Otklon od politike predsednika Baraka Obame SAD DA PRIHVATE RUSKU ANEKSIJU KRIMA Tramp je sugerisao da SAD treba da prihvate rusku aneksiju Krima ako bi to značilo jaču saradnju sa Moskvom u borbi protiv Islamske države. Tramp je u intervjuu za televiziju ABC rekao da bi „stanovnici Krima radije bili deo Rusije“. Administracija predsednika Baraka Obame je pre dve godine Rusiji uvela ekonomske sankcije zbog aneksije Krima.