Foto: Profimedia

Komšije ne odustaju od tekovina zloglasne fašističke države

Hrvati jeste li poludeli! Digli spomenik ustaši, a Srbiji dele lekcije

Hrvatska ne samo što ne prestaje da deli lekcije Srbiji već otvoreno nastavlja da veliča ustaše i fašističku NDH. Ovog puta podignut je spomenik ustaškom teroristi Miru Barešiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolović, dok u isto vreme hrvatski šef diplomatije proziva Beograd za velikosrpsku propagandu!

Politika
> 23:44h

Barešiću je juče počast odata u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana, a neposredno pred ovu ustašku svečanost Kovač se setio i da podeli lekcije zvaničnicima Srbije, kojima je poručio da se odmaknu od retorike Slobodana Miloševića. - Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicima agresora da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla - izjavio je Kovač. Na pitanje hoće li Hrvatska dopustiti Srbiji zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je kratko odgovorio: „Neće i ne sme.“ Dok ministar rada Aleksandar Vulin upozorava da je Hrvatska „potonula u ludilo“, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je na delu „rehabilitacija fašističke ustaške NDH“ i da današnju Hrvatsku vode „naslednici nacista i ustaša“. I smešno i tužno - Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio. Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu. Naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima Srbija nikad neće dozvoliti. Hrvatska treba da prestane s propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine i na nacističku ustašku NDH - poručio je Dačić. Spomenik Barešiću samo je poslednji u nizu, ali Dačić podseća i na rehabilitaciju Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, povike „Za dom spremni“, kukaste krstove na Poljudu, poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila... - Šta je to nego rehabilitacija ustaške NDH i poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe. To je današnja Hrvatska, koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba - naglasio je ministar spoljnih poslova. Rehabilitacija fašista Gotovo istim tonom odgovorio je i Vulin, koji je napomenuo da je Miro Barešić „ozloglašeni, osuđeni terorista i ubica“, a podizanje spomenika u njegovu čast samo je potvrda da je Hrvatska „potonula u ludilo iz koga nije u stanju da se otrgne“. - Dok se ceo svet bori protiv terorista i fašizma, u Hrvatskoj se dižu spomenici teroristima i vrši rehabilitacija fašista. To više nije politika, već ludilo, s kojim će na prvom mestu morati da se izbori Hrvatska - upozorio je Vulin.

Ceo život ustaša POGINUO U RATU KAO „ZENGA“ Miro Barešić je s prijateljem Anđelkom Brajkovićem 1971. u jugoslovenskoj ambasadi u Stokholmu savladao ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, koga su hteli da zadrže kao taoca.Kad je došla policija, Brajković je pucao Roloviću u usta, nakon čega su se obojica predali uz povike: „Nezavisna Država Hrvatska“ i „Živeo Ante Pavelić“. Ambasador Rolović je umro posle osam dana. Barešić se iz Južne Amerike, u kojoj je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde. Poginuo je 31. jula 1991. kod Benkovca.

Ustaša za ustašu TOMPSON PEVA NA PROSLAVI Prema zvaničnoj najavi, ceremoniji otkrivanja biste Mira Barešića trebalo je da prisustvuje i proustaški aktivista i muzičar Marko Perković Tompson.Inače, spomenik „Pogled na domovinu“ podignut je povodom 25 godina od smrti ovog teroriste.