Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Kurir istražuje koliko zarađuju srpski glumci

KO KAŽE DA SU STARLETE NAJJAČE Miki Manojlović, Lane Gutović i Aca Berček za dan uzmu po 2.000 evra!

Andrija Milošević zarađuje najmanje duplo više od partnerke Anđelke Prpić, dok su ostale glumice i do pet puta manje plaćene od kolega

Pop kultura
> 00:00h

Glumci, kako tvrdi Nikola Kojo, rade samo za hranu i račune. Poslednjih godina neretko se i drugi umetnici žale da od uloga na filmu, televiziji i u pozorištu jedva mogu da zarade za goli život. Izjava srpskog komičara, novopečenog reditelja i lica koje se ne skida s reklame za jedno osvežavajuće piće naterala nas je da istražimo koliki su glumački honorari u Srbiji. Tri najplaćenija domaća glumca su Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Aca Berček i Milan Lane Gutović, koji po danu snimanja uzimaju od 1.000 do 2.500 evra. Drugi zarađuju više, poput mladog Andrije Miloševića, jer igraju „tezga predstave“ i produciraju.

Foto Kurir

- Miki, Aca i Lane najskuplji su u Srbiji. Angažman nekog od njih na filmu ili seriji neće vas koštati manje od 2.000 evra po danu. Mora da im se dopadne scenario, pa onda i spuste cenu ukoliko imaju više dana snimanja i igraju glavnu ulogu - objašnjava za Kurir jedan od vodećih domaćih producenta, koji je insistirao na anonimnosti, a sarađivao je s glumcima svih generacija.

Foto Dado Đilas

Kada bismo pravili listu top 10, na njoj bi se našlo mesta i za Srđana Todorovića, Nikolu Koju, Mirjanu Karanović, Lazara Ristovskog, Dragana Bjelogrlića i Andriju Miloševića, koji uglavnom sami i produciraju filmove, serije i predstave u kojima glume. - Za uloge u hit serijama gde igraju mladi, poput „Sinđelića“ ili „Vojne akademije“, mladi i neafirmisani glumci dobijaju oko 50 evra. Najveći honorar ima Milena Dravić, ali on ne prelazi 400 evra. Andrija Milošević i Anđelka Prpić su u hit seriji „Andrija i Anđelka“ radili za 100 evra po danu, što im je mesečno donosilo oko 2.500 evra. Milošević na to zaradi svoju platu u pozorištu od 500 evra i od tezgi dodatnu hiljadarku- priča nam naš sagovornik.

Foto Zorana Jevtić

Za razliku od filma u pozorištu je stvar transparentnija. Plata glumca u stalnom angažmanu je od 50.000 do 80.000 dinara, koliko imaju dramski umetnici sa statusom prvaka. Honorarci nisu te sreće, pa zarade po izvođenju do 4.000 dinara. - Najveći problem svim glumcima predstavljaju dve stvari - mali broj uloga, kao i čest problem da naplate svoju zaradu. Honorari se čekaju godinama, isplaćuju se na rate. Spas za njih su vođenje programa, za koje traže i do 1.500 evra - zaključuje naš sagovornik.

Reditelji su na ceni GODIŠNJE ZARADE 40.000 EVRA Za hranu i račune ne radi sigurno i nekoliko reditelja na dobrom glasu, poput Egona Savina, Kokana Mladenovića, Jagoša Markovića i Juga Radivojevića. Njihova cena je oko 10.000 evra po režiji, a u proseku godišnje postave i po četiri komada, pa dolazimo do honorara od 40.000 evra. Manje poznata imena rade za tri puta manje novca. Reditelj jedne opere izvedene čak tri puta uzeo je 85.000 evra.