Foto: Zorana Jevtić

Prioritet buduće Vlade ekonomski oporavak zemlje

SELAKOVIĆ: Ispunićemo zahteve Nemačke i otkriti ko je palio ambasadu

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će pravosuđe Srbije utvrditi istinu o paljenju ambasade Nemačke u Beogradu, tokom mitinga za Kosovo u februaru 2008. godine, što je kao jedan od uslova za priključenje Srbije Evropskoj uniji pomenuo predsedavajući Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Kirhbaum.

Politika
> 20:54h

"Uveren sam da će srpsko pravosuđe da utvrdi istinu o ovim događajima, ma kakva ona bila. Vladavina prava je put koji je pred sebe postavila Vlada, čije napore u tome potvrđuje i samo otvaranje poglavlja 23 od strane EU", rekao je Selaković.

Istraga o ovom incidentu, koja je započeta 2012. godine, četiri godine kasnije, i dalje traje.

Selaković je naveo i da će prioritet nove vlade biti ekonomski opravak zemlje, bez čega, kako je rekao, nema jačanja ugleda Srbije u regionu i u Evropi.

"Ekonomija je temelj svega. Otvaranje poglavlja 23 ukazuje da rast ekonomija mora da bude praćen jačanjem vladavine prava. Bez vladabine prava nema pravne sigurnosti, a bez pravne sigurnosti nema ekonomske sigurnosti", objasnio je ministar.

On je ukazao da nijedan investitior neće da dođe u Srbiju ako ne postoji pravna predvidivost i ako za sporne situacije, koje se rešavaju na sudu, mora da čeka decenijama.

(Agencije/Blic)