Foto: Shutterstock

Zamislite se

Evo šta radite sebi kada preskočite obrok! Ono što se dešava tada s telom će vas šokiratu...

Možda ste i sami kroz to prošli – u želji da smršate, izbegavali ste ručak, večeru ili možda čak i doručak.

Žena
> 00:00h

Mislili ste kako ćete pobediti glad do idućeg obroka… Ali ono što niste znali je sledeće – iscrpljenost i glad koju ste osećali dok ste čekali idući obrok, samo je vrh ledenog brega.

Za to vreme gladovanja, u organizmu su se događali neverovatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad nivoa šećera u krvi, a to utiče na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.

Uza sve to, i mozak prelazi u posebno stanje.

“Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Menjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe”, ističe nutricionistkinja Megi Mun.

Kada konačno pojedete hranu, organizam će osetiti olakšanje, ali samo na kratko. Ako izbegavanje obroka praktikujete češće, dugoročno ćete imati problema sa lošim metabolizmom, nivo šećera u krvi biće nestabilan, a telo će se vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru “goriva”.

Drugim rečima, preskakanje obroka ozbiljno utiče na organizam i slabi ga, a posledice mogu biti kobne.