Foto: Profimedia

Špijun

PROSLEĐIVAO TAJNE INFORMACIJE: FBI razorila kineska krtica

Američko ministarstvo pravde otkrilo je da je dugogodišnji radnik FBI-ja optužen za špijunažu i da je podatke prosleđivao Kini, zemlji svog porekla.

Planeta
> 10:34h

Kun Šan Čun koji je u FBI-ju zaposlen još od 1997., uhapšen je u martu ove godine i priznao je krivicu.Čun, koji se predstavljao kao "Džoi", radio je gotovo dve decenije kao tehničar za elektroniku u FBI-jevom sedištu u Njujorku.

Od 1998. ima odobrenje za pristup podacima visokog sigurnosnog nivoa "top sikret", pa se veruje da je s Kinezima delio tajne o zaposlenima FBI-ja. Čun je priznao kako je od 2011. do 2016, prosleđivao tajne informacije kineskom službeniku kojeg je poznavao kao predstavnika Vlade, odnosno špijuna.

Među tajnim informacijama koje je prosleđivao bili su identiteti i planovi putovanja FBI agenata, unutrašnja organizacijska šema i fotografije dokumenata povezanih s nadzornom tehnologijom koje je Čun snimio u strogo zabranjenom prostoru.

Kao kineska 'krtica' unutar FBI-ja, sistemski je skrivao svoje tajne veze s Pekingom, uključujući i sastajanje s kineskim špijunom u neimenovanoj evropskoj zemlji.

Kada su agenti posumnjali da njihov kolega prosleđuje informacije Kinezima, angažovali su dvostrukog agenta da se sastane s njim, a 46-godišnji Čun mu je otkrio šta radi.Čun je inače u SAD imigrirao 1980, dok je još bio dečak. Nije potpuno jasna njegova motivacija, ali čini se kako se radilo i o novcu koji bi dobijao za prosleđene informacije.Nakon što je podignuta optužnica, Čunu preti 10 godina zatvora.

(Dnevnik.hr)