Demokrate prelomile

DS: Tadića za premijera

Predsedništvo DS odlučilo da predloži predsednika stranke za mandatara i počne pregovore o novoj vladi sa SPS-PUPS-JS

Politika
> 17:50h

BEOGRAD - Na vrhu. Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić biće najverovatnije kandidat DS za premijera, saznaje Kurir. To je odlučeno sinoć na četvoročasovnoj sednici najužeg Predsedništva stranke u centrali, u Krunskoj ulici. Iako je Tadić odmah posle proglašenja rezultata drugog kruga predsedničkih izbora bio izričit da neće biti premijer, stranka je to od njega zahtevala, jer je zemlja u krizi i treba joj jak lider, tvrdi izvor iz vrha DS.

- Sednica je sazvana s ciljem da se analiziraju izborni rezultati, ali i da se otvori pitanje kadrovskih rešenja u novoj vladi. Odlučeno je da stožer vlade bude upravo Boris Tadić. Kao već istaknuti i svetski priznati državnik, Tadić je najbolje rešenje za vladu, koju će činiti koalicija oko DS i SPS-PUPS-JS - navodi naš izvor.

Kako kaže sagovornik Kurira, Tadić je svestan da je zemlja na prekretnici i da novoj vladi treba čvrsta i iskusna ruka kako bi zemlja ostala na evropskom kursu i kursu reformi.

Inače, sednici u Krunskoj, koja je počela juče u 18 časova, prisustvovali su, pored Tadića, zamenik predsednika stranke Dragan Đilas, potpredsednici Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Jelena Trivan, zatim Dragoljub Mićunović, Dušan Elezović, Nebojša Krstić i Srđan Šaper.

U saopštenju DS se navodi da je Predsedništvo DS donelo odluku da s SPS-PUPS-JS započne pregovore o formiranju vlade na osnovu dogovora postignutog 8. maja.

Sednicu je oko 22 časa prvi napustio Boris Tadić. Dragan Đilas i Dragan Šutanovac su otišli nedugo zatim, a za njima i Bojan Pajtić i Dušan Elezović, koji nisu krili dobro raspoloženje. Dušan Petrović i Dragoljub Mićunović otišli su u istom pravcu, a centralu DS poslednja je napustila Jelena Trivan.

K. Blagović - S. Slamnig

DS danas zvanično saopštava ime premijera

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je da bi ta stranka danas mogla da saopšti ime svoga kandidata za premijera Srbije.

Na pitanje da li je Predsedništvo DS sinoć razmatralo ko bi mogao biti kandidat za premijera, Novaković je odgovorio potvrdno.

Stojiljković: Tadić će razmisliti o zahtevu stranke

Mogućnost da Boris Tadić bude mandatar nove vlade, po mišljenju političkog analitičara Zorana Stojiljkovića, jeste realna.

- To je mogući scenario, ta mogućnost se ne isključuje. On će verovatno preispitati svoju odluku ako se unutar stranke budu složili i tražili to od njega - rekao je Stojiljković.