Ekstremno opasno

PUTIN UPOZORAVA: Ne koristiti terorizam radi ostvarivanja političkih ciljeva

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je političare da ne koriste terorističke i radikalne ekstremističke grupe zbog političkih interesa.

Planeta
> 03:14h

"Neprihvatljivo je i ekstremno opasno pokušati da se iskoriste terorističke i radikalne ekstremističke grupe zbog političkih i geopolitičkih interesa", rekao je Putin u intervjuu azerbejdžanskoj državnoj novinskoj agenciji AZERTAK.

On je dodao da ne može biti dvostrukih standarda i da se teroristi ne mogu deliti na "dobre" i "loše", prenio je TASS.

"To su principi koje naše zemlje aktivno promovišu u međunarodnoj zajednici u pokušaju da što više prošire i ojačaju međunarodnu saradnju na političkom nivou kao i na nivou bezbednosnih tela i specijalnih službi", rekao je ruski predsednik.

Putin je dodao da su dva najveća razloga za brigu Avganistan i Bliski istok, pošto su blizu granica Rusije, Azerbejdžana i Irana.

"Oni predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnog terorizma i prekograničnog kriminala prevenstveno usled povećanog protoka droge, krijumčarenja oružja i kretanja boraca", naglasio je ruski lider.

On je ocenio da nedavni teroristički napadi u različitim regionima pokazuju da se protiv terorizma može boriti samo zajedno i prema normama i principima međunarodnog prava, uz koordinaciju sa UN.

Putin je rekao da protivteroristička saradnja Rusije, Azerbejdžana i Irana ima šansu da napreduje i da se dodatno razvija.