Foto: Dragana Udovičić

Povodom proslave Oluje

LINTA: Hrvatska štiti ratne zločince i slavi proterivanje Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je govor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na obeležavanju 21. godišnjice hrvatske zločinačke akcije „Oluja“ u Kninu još jedan dokaz da je Hrvatska država koja štiti ratne zločince, ponižava srpske žrtve i slavi proterivanje Srba.

Hrvatska
> 00:00h

"Teza hrvatske predsednice da je ''Oluja' bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj' je apsolutna laž. Dobro je poznato da su SAD učestvovale u obuci hrvatskih vojnika i da su njihovi avioni učestvovali na početku hrvatske akcije 'Oluja'", istakao je Linta u saopštenju.

Kako je dodao, bez podrške SAD, Hrvatska nikada ne bi sprovela zločinačku akciju „Oluja“ koja je predstavljala završni čin etničkog čišćenja Srba i ostvarenje jednog dela ustaškog programa.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

"Jedna od potvrda da se u Kninu slavilo ostvarenje dela ustaškog programa jeste i čiljenica da je je Hrvatska radio-televizija direktno prenosila koncert ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona poznatog po ustaškom pozdravu 'Za dom spremni' i pesmama u kojima slavi klanje Srba", upozorio je Linta.

On smatra da je „Oluja“ je bila sramna akcija jer se hrvatska vojska istakla pre svega u palenju i pljačkanju blizu 40.000 srpskih kuća, privrednih i pomoćnih objekata, ubijanju preko 1.200 srpskih civila i uništavanju komunalne i privredne infrastrukture.

"Kolinda Grabar Kitarović je u svom govoru, između ostalog, izrekla još besramnih laži da je Hrvatska ispunila prava Srba i da je svima omogućen povratak, kao i da 'Oluja' ima veliko međunarodno značenje jer je sprečila genocid kakav su u Srebrenici učinile snage Vojske Republike Srpske.

Hrvatska preko 20 godina od završetka rata sistematski krši ljudska prava Srba jer onemogućava povratak otetih stanarskih prava i poljoprivrednog i šumskog zemljišta, isplatu zaostalih penzija i devizne štednje, nakdadu štete za uništenu imovinu, upotrebu ćirilice i dr. Brojne činjenice jasno pokazuju ako je neka vojna akcija na prostoru bivše Jugoslavije po svojim posledicama najbliža da se okvalifikuje genocidnom, onda je to akcija 'Oluja'", istakao je Linta.