Foto: Printscreen

GRUPA AMERIKA, KAKO JE PROPEVAO TAJNI SVEDOK: Ovako je pala najjača kriminalna grupa na Balkanu

Nedavnim hapšenjem Zorana Mihailovića Jakšića (57) iz Zrenjanina razbijena je okorela kriminalna grupa "Amerika", koja je odgovorna za desetine ubistava, otmica, trgovinu drogom i brojnim drugim zločinima.

Crna Hronika
> 19:20h

Uhapšeni Zoran Mihajlović Jakšić važio je drugog čoveka ove zloglasne kriminalne grupe. Slobode je lišen u mestu Tumbes, na granici između Perua i Ekvadora, u pokušaju da s lažnim dokumentima pređe u Ekvador.

Grupa "Amerika" jedna je od najjačih kriminalnih grupa sa ovih prostora koja operiše u međunarodnom švercu više od 15 godina. Povezana je i sa mnogim ubistvima.

Vođe grupe su se smenjivale. Prvi je bio Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. godine. Zatim je vođstvo preuzeo Mileta Miljanić zvani "Majk", a njegova desna ruka postao je Zoran Jakšić, piše u policijskim beleškama koje poseduje KRIK.

Devedesetih godina Kriminalistička policija nije imala mnogo informacija o ovom klanu. Do prvih saznanja došli su tek 2001. godine, kada je “Amerika” u svom izvornom obliku počela lagano da se "gasi".

Tome su doprineli i petooktobarski događaji 2000, jer samo nekoliko meseci kasnije doušnik iz podzemlja i niskorangirani član ove ekipe odlučio je da "propeva". Dobio je kodno ime "Srećko". Saslušavan je u dva navrata februara i septembra 2001. Njegov iskaz je sniman na magnetofonskoj traci.

"Srećko" je tada operativcu beogradske policije ispričao da u prestonici postoji jaka “ekipa” sa 15 članova, koju "opslužuje" još 30 ljudi i čiji je glavni "posao" ubijanje za novac.

Kao pripadnike ovog klana imenovao je i dvojicu policajaca, od kojih je jedan bio na visokoj funkciji u tajnoj policiji Crne Gore, dok je drugi u to vreme bio operativac u beogradskoj policiji. Kasnije je avanzovao i postao jedan od glavnih rukovodilaca u MUP Srbije.

ZEMUNCI PODMETALI UBISTVA GRUPI AMERIKA: Obračun dva najjača klana, Legija vodio istrage!

UHAPŠEN OKORELI SRPSKI KRIMINALAC: Pao poslednji vođa grupe Amerika!

EKSKLUZIVNO DŽON GOTI, KRALJ NJUJORŠKE MAFIJE: Otkriću ko je spalio srpsku crkvu!

(EPK/KRIK/Novosti)