Foto: Saša Urošev

Frka i pucnjava

INCIDENT KOD MOKRINA: Italijanski lovokradica hteo da ubije čuvare

G. C. (65), uhvaćen u krivolovu na prepelice, opalio tri šamara ornitologu, a onda seo u kombi i krenuo da pregazi četvoricu srpskih zaštitnika ptica

Društvo
> 00:00h

Dosad nezabeležen incident tokom krivolova na prepelice u okolini Mokrina samo se spletom srećnih okolnosti nije završio ljudskim žrtvama, dok broj ubijenih ptica tek treba da se utvrdi.

- Vraćajući se sa terena, kolega je čuo vabilice, a potom i pucnjeve. Odranije nam je poznato da lovci na ovom terenu na nedozvoljen način love prepelice. Sa dvojicom lokalnih lovaca bila su dva italijanska državljanina. Odmah smo obavestili lokalnu policiju i nadležnog pokrajinskog inspektora za lov i šumarstvo šta se dešava - kaže Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je bio u društvu još trojice ornitologa.

- Lokalni lovac i bivši predsednik lovačkog udruženja Perjanica iz Mokrina pokušao je da sakrije dokaze. Počupao je vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip, spakovao pušku i pobegao. Verujemo da je u džipu bilo još vabilica i nelegalno odstreljene divljači. Italijanski lovac je nastavio da puca kao da se ništa ne dešava. Kad mu je rečeno da prestane, italijanski državljanin G. C. (65) prišao je Nikoli Stanojeviću i opalio mu tri šamara. Onda je sa svojim sunarodnikom i našim državljaninom seo u kombi i krenuo ka nama. Skočili smo u stranu i izbegli gaženje. Policija ih je sustigla i privela - priča Ružić. Protiv G. C. biće podneta krivična prijava zbog sumnje da je nezakonito lovio.

Ubiju 175.000 ptica PORCIJA PREPELICA U ITALIJI 60 EVRA Već decenijama se u Srbiji u pogledu krivolova ništa ne preduzima. U Srbiji se svake godine krivolovi između 125.000 i 175.000 ptica. Porcija prepelica u Italiji košta između 50 i 60 evra.