Foto: Printscreen YouTube

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD: FSB zaustavio ukrajinske agente na Krimu

Pripadnici ruske tajne službe FSB sprečili su teroristički napad na Krimu koji je pokušala da izvede obaveštajna agencija ukrajinskog ministarstva odbrane.

Planeta
> 00:00h

Tajna služba pri Ministarstvu obrane Ukrajine spremala je napad na ključne infrastrukturne tačke na poluostrvu, saopšteno je danas.

Grpa Ukrajinaca otkrivena je u gradu Armjansku na severnom delu Krima u blizini sa Ukrajinskom granicom u specijalnoj akciji FSB proteklog vikenda, rekli su izagencije i dodali da je došlo do pucnjave prilikom hapšenja terorista. U razmeni vatre jedan oficir FSB je izgubio život.

20 eksplozivnih naprava napravljenih u kućnoj radinosti i više od 40 kila TNT eksploziva, kao i municija i oružje, pronađeni su na mestu događaja.

"Državljani Ukrajine i Rusije koji su pomagali u pripremanju ovih terorističkih napada su uhapšeni. Oni upravo daju izjavu u kojoj to priznaju", glasi deo saopštenja ruske službe.

"Snage lojalne Kijevu obezbedile su borbena vozila koja su pružala podršku grupama s ukrajinske strane", navodi se u saopštenju FSB, a otkrivena je čitava mreža ukrajinskih agenata koji uz pomoć pojedinih stanovnika, Rusa i Ukrajinaca, podrivaju vlast na Krimu.

Prema navodima iz saopštenja, jedan od organizatora napada je ukrajinski državljanin Jevgenij Panov, zaposlen u obaveštajnom sektoru ukrajinskog Ministarstva odbrane.

S druge strane, Ministarstvo je negiralo tvrdnje FSB-a da su ukrajinski specijalci pokušali oružani napad na teritoriju Krima, navodi Tas, pozivajući se na današnji izveštaj agencije Rojters. Rusija je 2014. godine pripojila poluostrvo Krim svojoj teritoriji posle održanog referenduma.

(RT/EKP)