Foto: Profimedia

Globalno zagevanje

DECENIJAMA POD SNEGOM: Otapanje leda na Švajcarskim Alpima otkrilo davne žrtve surove planine

Otapanje glečera u švajcarskim Alpama zbog globalnog zagrevanja otkrilo je posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali pre više decenija

Planeta
> 00:00h

Poslednji takav slučaj je pronalazak nemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. avgusta 1963. godine, kad je imao 36 godina.

Delove njegovog tela koje je dugo prekrivao sneg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratš u kantonu Graubenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija.

Smanjivanje glečera Morteratš koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih ela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dela istočnih Alpa u Švajcarskoj čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih decenija.

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporučuje da ih označe i zabeleže koordinate, ali da ništa ne diraju pre dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švajcarskoj više nisu sasvim retki zbog otapanja i klizanja glečera usled klimatskih promena.

Tako su prošlog leta na padinama Materhorna nađeni ostaci dvoje japanskih penjača koji su nestali 1970. godine, a godinu pre toga i telo češkog alpiniste koji se na Materhorn peo 1974. godine.

(Express.hr)