Foto: Nemanja Pančić

Promene rejtinga

ISTRAŽIVANJE FAKTOR PLUS: SNS i DJB jedini "porasli" posle izbora

Srpska napredna stranka blago je popravila svoj rejting u odnosu na poslednje izbore, rezultati su najnovijeg istraživanja javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Politika
> 01:50h

SNS je na izborima 24. aprila osvojila 48,25 odsto glasova, dok sada ima 51,9 procenata podrške, navodi se u istraživanju.

Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, takođe, je popravio rejting u odnosu na rezultat koji je ostvario na izborima - sa 6,02 na sedam odsto podrške.

Kako se navodi u anketi, ostali su "pali" u odnosu na rezultate svojih izbornih lista - DS za 1,2, SRS za jedan procenat, SPS za 0,6.

Mnogi od njih bili su deo nekih izbornih lista, a Faktor plus je u poslednjem istraživanju merio popularnost stranaka pojedinačno.

Zato se kod nekih parlamentarnih stranaka beleže rejtinzi ispod cenzusa, ali u zbiru sa koalicionim partnerima blizu su izbornih procenata.

DS S i Dveri, na primer, na izborima su imali 5,04 odsto podrške, a lista popularno nazvana "Čeda, Boris, Čanak" 5,02. Tri stranke koje su činile ovu listu - LDP, SDS i LSV - pojedinačno, međutim, imaju manje od dva procenta, rekao je direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Anketa pokazuje i da je Aleksandar Vučić i dalje najpopularniji političar, odnosno da ono što radi i govori podržava ubedljivo najviše ispitanika - 59 procenata.

Druga na listi popularnosti je Zorana Mihajlović sa 22, a slede Ivica Dačić i Branko Ružić sa po 20, ispred Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja sa po 19 procenata podrške.

Istraživanje je sprovedeno od 1. do 8. avgusta na uzorku od 1.100 građana Srbije sa pravom glasa, bez KiM.

(Tanjug/Politika)