Foto: Fonet Nenad Orevic

SRBIJA JE DOBILA NOVU VLADU: Novi stari premijer Vučić, a ovo su njegovi ministri

BEOGRAD - Posle trodnevne sednice, poslanici su izglasali novu Vladu Republike Srbije. Ovo je njen sastav. Za je glasalo 163, što predstavlja većinu.

Politika
> 00:00h

Protiv je bilo 62, uzdražanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Sednica je počela u utorak, 9. avgusta kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon glasanja, uslediće polaganje zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom scašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Ivica Dačić - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rođen 1966. u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Dačić je bio član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004.Dačić je bio ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. Prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova je bio od jula 2008. do jula 2012. Obavljao je funkciju predsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od 2014. obavlja funkciju prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova.
Nebojša Stefanović - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rođen je u Beogradu 1976. godine.Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu. Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine.

Na izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije.Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika u Skupštini grada Beograda.Na čelu Skupštine Srbije bio je od jula 2012. godine do izbora novog saziva parlamenta u aprilu 2014. godine.Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke. Predsednik je Gradskog odbora SNS Beograd i potpredsednik Glavnog odbora.

Zorana Mihajlović - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rođena 1970. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je 10 godina u Elektroprivredi Srbije (EPS), u Javnom preduzeću za prenos električne energije "Elektroistok" Beograd.

Od 2004. do 2006. u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa obavljala je funkciju savetnika za energetiku, šefa Odseka za energetsku i politiku zaštite životne sredine, a od 2005. do 2006. godine i šefa kabineta.U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika u periodu od 2009. do 2010. Obavljala je funkciju ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije od jula 2012. do aprila 2014. Od 2014. obavlja funkciju potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Rasim Ljajić - Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.Rođen je 1964. u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu.Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, preimenovane u Sandžačku demokratsku partiju 2000.

Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ.Obavljao je i funkciju potpredsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kasnije i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.Bio je ministar rada i socijalne politike od 2007. do 2012. godine. Bio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija od 2012. do 2014. Govori engleski jezik i služi se ruskim.

Dušan Vujović - ministar finansija. Rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je neko vreme radio i kao asistent. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu Berkli. Radio je kao asistent i na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke (SB).Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini, i bio vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju.

Od 2011. radio je kao konsultant SB i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora. Predaje na nekoliko fakulteta u svetu.U Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Obavljao funkciju ministra privrede od 27. aprila 2014. godine do 4. avgusta 2014. kada prelazi na mesto ministra finansija. Govori engleski i ruski jezik.

Goran Knežević - Ministar privrede rođen 1957. u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.Radio je u Kombinatu "Servo Mihalj" od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj - Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata.

Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.Takođe, obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a.Član je Predsedništva SNS, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece.

Branislav Nedimović - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rođen je 1977. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.Cclan je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Aleksandar Antić - ministar rudarstva i energetike. Rođen je 1969. godine u Beogradu. Diplomirani je ekonomista. Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran u decembru 2008. i ovu funkciju obavljao je sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu u maju 2012.Ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda u junu 2012. godine i ovu funkciju obavlja do stupanja na dužnost ministra. Poznavalac je funkcionisanja lokalne samouprave, sa višegodišnjim iskustvom u radu gradske i lokalne uprave, kao i upravljanja komunalnim sistemima, razvoja infrastrukture i saobraćaja.

Bio je član Upravnog odbora ?Jat ervejza", a od 2008.na čelu je Skupštine privrednog društva Jat tehnika. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.Bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za evropske integracije.Obavljao je funkciju ministra saobraćaja u Vladi Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. Predsednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsedništva te stranke.Odlikovan je Ordenom svetog Serafima drugog stepena od ruskog patrijarha Kirila.

Nela Kuburović - Ministar pravde Nela Kuburović bila je pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca.

U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VS S kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji V S S.Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u u avgustu 2014. godine imenovana je za člana Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sednica SEPEŽ-a.

Ana Brnabić - Ministarku državne uprave i lokalne samouprave je Ana Brnabić, koja je do sada je bila predsednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI).Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.U 2013. je dobila priznanje "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština, i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Zoran Đorđević - Ministar odbrane Zoran Djorđević rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije. Završio je Školu nacionalne odbrane - Visoke studije bezbednosti i odbrane. Profesionalno iskustvo sticao je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama.

Predsednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i nacionalni direktor za naoružanja.Stekao je više uglednih profesionalnih sertifikata, a član je udruženja Mensa Srbija.Obavljao je dužnost državnog sekretara Ministarstva odbrane do 2016. godine.

Mladen Šarčević - Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Mladen Šarčević, koji je gimnaziju "Ruđer Bošković" osnovao 2003, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu "Ruđer Bošković", čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast "Zaštita životne sredine" na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ "Nikola Teska" u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

Zlatibor Lončar - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine.

Prethodno je obavljao funkciju načelnika Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I Klinike za Urgentnu hirurgiju UC KCS.Završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u bolnici Hamersmit" u Londonu 2001. godine.Specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 2003. godine. Trenutno završava doktorsku disertaciju.

Aleksandar Vulin - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rođen je 1972. u Novom Sadu.Pravni fakultet završio je u Kragujevcu, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi. Biran je za odbornika u Opštini Rakovica, odbornika u Skupštini grada Beograda, kao i za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio je od avgusta 2012. do septembra 2013., kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju, do aprila 2014.Osnivač je Jugoslovenske levice, koju je napustio 1998., kada je vršio funkciju zamenika predsednika.Socijalističkoj partiji Srbije pristupio je na Šestom kongresu i tom prilikom izabran je za člana Izvršnog odbora.Iz SPS se povukao 2007. i sa akademikom Mihailom Markovićem formirao je Pokret socijalista, čiji je i danas predsednik.

Vanja Udovičić - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rođen je 1982. u Beogradu, gde je završio Fakultet organizacionih nauka. Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta, koji je za reprezentaciju odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova. Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički.

Jadranka Joksimović - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rođena je u Beogradu 1978. gde je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a zatim završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "ALFA". Bila je dobitnik stipendije Ambasade Kraljevine Norveške za ?Generaciju koja obećava" 2001., a 2000/01. godine i stipendije Fonda za talente Vlade Srbije ?Za najtalentovanije studente u Srbiji".Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) - programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009.

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2005. do 2007. radila kao saradnica Aleksandra Vučića za međunarodne odnose, kao i u redakciji časopisa "Velika Srbija".Jedna je od potpisnica-osnivačica Srpske napredne stranke 2008.U maju 2012. izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke, gde je obavljala dužnost predsednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti.Bila je i članica Odbora za evropske integracije, Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Stalne delegacije parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šefica delegacije Centralnoevropske inicijative i predsednica Grupe prijateljstva sa Turskom.

Slavica Đukić Dejanović - Ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008 godine do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije.Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.Danas je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

Milan Krkobabić - Ministar bez portfelja Milan Krkobabić jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije - PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine. Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP ''Pošta Srbije'' Beograd.Krkobabić je 2008, 2012 i 2014 biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.