Foto: Profimedia

Prava misterija

(VIDEO) NAUČNICI NAPOKON DOKAZALI: Evo kako izgleda ženski orgazam

Orgazam je nekim ženama, nažalost, tajna, dok je muškarcima prava misterija – velik broj njih nije baš sto posto siguran kako su uopšte uspeli svoju partnerku dovesti do njega.

Žena
> 01:02h

No, kad bi znali kako to stvarno izgleda, sigurno bi se više potrudili, jer se u tim trenucima u ženskim glavama odvija pravi pravcati vatromet.

Naučnici sa Univerziteta Rutgers snimali su magnetskom rezonancom žene tokom orgazma i snimak je – spektakularan. Boje koje vidite na snimci nisu zapravo boje u pravom smislu reči, nego neuroni. Tamnocrvena boja označava nisku aktivnost tog dela mozga, dok žuto-bela označava najjaču aktivnost.

Tokom orgazma, mozak preplavljuje žuta boja, što drugim rečima znači da većina moždanih aktivnosti učestvuje u ženskom orgazmu.

Nakon što orgazam završi, prestaje i aktivnost u tim područjima. Tokom orgazma, prvo se aktivira korteks, povezan s genitalijama, a zatim se on širi kroz limbički sastav, koji je vezan za emocije i pamćenje. Kada se približava vrhunac, pojačava se i aktivnost hipotalamusa, koji otpušta hormon oksitocin, koji je poznat kao hormon maženja.

(metro-portal.rtl.hr)