Foto: REUTERS

Protest u Pragu

Ni Česi neće da štede

U centru glavnog grada Češke protestovalo više od 4.000 ljudi

Planeta
> 17:26h

PRAG - Češki sindikati izveli su danas preko 4.000 radnika u pohod centrom Praga do sedišta vlade na novim protestima zbog mera štednje, uz zahtev da vlada premijera Petra Nečasa odustane od najavljenih reformi.

Demonstracije je organizovala inicijativa STOP VLADI u kojoj je pored sindikata još 20 nevladinih organizacija, između ostalog i predstavnici hendikepiranih ali i studenti i univerzitetski profesori. Svi oni se bune što, po njihovoj oceni, cenu reformi vlade desnice i centra plaćaju socijalno osetljivi slojevi stanovništva.

Demonstranti u invalidskim kolicima bili su na čelu protestne kolone u kojoj su studenti obučeni u crne majice sa belim slovima formirali natpis STOP VLADI.

Sindikati su još ranije tokom kolektivnih pregovora predali vladi zahteve incijative, pre svega da odloži penzionu reformu, da se istraže mahinacije i korupcija zbog kojih je Evropska unija do daljnjeg obustavila dotacije iz evropskih fondova i da se priliv evropskog novca obnovi. Takođe i da vlada odustane od najavljenih izmena zakona o štrajku i da počne da usvaja mere koje će pospešiti privredni rast.

Premijeru su rok za odgovor dali do 4. juna, a lider čeških sindikata Jaroslav Zavadli kazao je danas da su sindikati spremni na dalje razgovore ako odgovor premijera bude pozitivan.

Pred pohod su većali aktivisti Češko-moravske konfederacije sindikalnih saveza i dogovorili se da za sada ne organizuju generalni štrajk, već da protest izraze blokadom onih ministarstava koja sprovode reforme. Reč je o ministarstvima finansija, rada i socijalnih pitanja, zdravlja, prosvete i kulture, a prva će već 29. maja biti blokirana ministarstva prosvete i kulture.

Demonstranti su danas glasno skandirajući parole protiv Nečasovih reformi, pozvali javnost da im se pridruži u blokadi ministarstava. Saveznike su našli u penzionerima koji će dan kasnije protestovati ispred Ministarstva rada i socijalnih pitanja protiv ograničenja rasta penzija.

"Do kraja juna nećemo sigurno organizovati generalni štrajk. To ne znači da nećemo nakon raspusta, možda u septembru ili oktobru", kazao je Zavadil.