Prste da poližeš

Domaća nutela

U pleh za pečenje stavite masni papir ili aluminijumsku foliju, rasporedite lešnike i pecite ih oko 15 minuta (nakon sedam minuta ih promešajte)

Recept dana
> 10:30h

Sastojci: ♦ 100 g lešnika ♦ 90 g šećera ♦ 1 kašika šećera u prahu ♦ 100 g tamne čokolade (ili 50 g čokolade i 2 velike kašike kakaoa) ♦ 70 g maslaca ♦ 1 dl mleka Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pleh za pečenje stavite masni papir ili aluminijumsku foliju, rasporedite lešnike i pecite ih oko 15 minuta (nakon sedam minuta ih promešajte). Kad ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se prohlade, a potom ih kuhinjskom krpom dobro protrljajte kako biste s njih skinuli ljuske. Ono što ne spadne ogulite rukom, a ako delić ljuske ne uspete da skinete - ne brinite, neće pokvariti namaz (ljuska namaz čini gorkim). Očišćene lešnike ubacite u električnu seckalicu i usitnite ih što sitnije možete, a nekoliko puta ih i promešajte kako bi se odvojili od zida posude (ne možete ih usitniti tako da tekstura bude kao u originalu, već ćete u njemu imati najsitnije komadiće lešnika, koji nimalo ne smetaju). Na pari istopite čokoladu, kakao i maslac. U seckalicu s lešnicima dodajte mleko i šećer i dobro izmešajte. Dobijenu masu ulijte u čokoladu, promešajte varjačom i „nutela“ je gotova. Sipajte je u teglu, ohladite i uživajte. Čuvajte je u frižideru.