Foto: Reuters

Rasni rat

(VIDEO) POLICIJA UBILA MLADIĆA, VLAST GUŠI PROTEST: Policijski čas za tinejdžere u Milvokiju

Posle nereda koji su izbili tokom vikenda zbog ubistva jednog Afroamerikanca, u američkom gradu Milvokiju uveden je policijski čas za tinejdžere, saopštile su danas lokalne vlasti.

Planeta
> 09:58h

Tom Baret, gradonačalnik tog grada, izjavio je da zabrana izlaska na ulice za mlađe od 18 godine počinje u 22 sata.

"Pobrinućemo se da se mir i red vrate u ovaj kvart," rekao je Baret novinarima.

Gradonačelnik Milvokija Tom Baret: Policijski čas počinje u 22 sata (Foto: Printscreen YouTube)

Smrt Sajlvila Smita (23) u subotu, kog su policajci ubili i sada tvrde da je bio naoružan, razgnevila je građane između ostalog i zato što nalikuje na niz incidenata u kojima su policjaci u poslednje vreme ubijali uglavnom Afroamerikance. U neredima koji su usledili uhapšeno je 14 ljudi, oštećena su policijska vozila, zapaljeni drugi automobili, radnje...

" target="_blank">

"Ulicama su krstarile grupe mladih ljudi. Oni su, po mom mišljenju, namerno hteli da nanesu štetu ovom divnom kraju, ovom divnom gradu", rekao je Baret.

Foto: AP

Neredi su izbili prvo u subotu kada je grupa od oko 200 ljudi postala nasilna, zbog Smitovog ubistva, prenosi AFP. On je bio u automobilu sa još jednom osobom kada su ih zaustavila dva policaja. Smit i njegov saputnik su počeli da beže, a policajac ga je upucao kada nije hteo da baci pištolj, tvrde vlasti.

Neredi su se nastavili i u nedelju, a u noći između nedelje i ponedeljka u nasilju je povređeno sedam policajcaca. Političar Kalif Rejni, koji predstavlja naselje Šerman park, u kome su izbili neredi, apelovao je na građane da ostave cigle i pištolje.

"Da, naš kraj ima probleme. Da, nepravedno je što su nam uskraćene ekonomske mogućnosti zbog boje kože i poštanskog broja na kom smo rođeni. Da, previše naših mladih je frustrirano bez nade i okruženo kriminalom. Ali ne možete popraviti krov kuće koja gori," rekao je on.