Foto: Nemanja Pančić

Ovogodišnji Prajd zakazan za 18. septembar

LGBT: Slogan Parade ponosa - Ljubav menja svet

BEOGRAD - Šesta Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 12. do 17. septembra, a Prajd šetnja zakazana je za 18. septembar od Slavije do Trga Republike, saopštio je Beograd Prajd tim.

Društvo
> 12:46h

Ovogodišnji slogan beogradske Parade ponosa je "Ljubav menja svet" i, kako se ističe, predstavlja izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu ali i celom svetu.

"Želimo da sa Parade ponosa u Beogradu 18. septembra pošaljemo podršku, razumevanje i poruke ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati paradu, već zbog zakona koji postoje nije moguće živeti kao LGBT osoba", kaže se u saopštenju.

Iako je tokom protekle dve godine Parada ponosa u Beogradu protekla bez organizovanog nasilja, to nije dovoljno, kažu organizatori i dodaju da je neophodna snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije.

Potrebno je da se LGBT osobama u Srbiji nedvosmisleno poruči da njihov život jednako vredan i da se stvori klima u kojoj će se svaka LGBT osoba osećati prihvaćeno i ponosno.

Države poput Irana ili Saudijske Arabije, u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsećaju nas da se sloboda stiče, a masakr u Orlandu je pokazao da je slobodu teško održati, navodi se u saopštenju.