Foto: FOTO CARINA

ŠOK NA AERODROMU NIKOLA TESLA: U prtljagu putnika pronađena vučja glava!

BEOGRAD - Carinici na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zaplenili su danas prepariranu glavu zaštićene vrste vuka (Canis lupus), saopštila je Uprava carina Srbije.

Beograd
> 00:00h

Prepariranu glavu zaštićene vrste vuka pokušao je da bez odgovarajućih CITES dozvola u našu zemlju unese ruski državljanin, koji je danas u podne doputovao letom iz Moskve.

Kako se navodi u saopštenju Uprave carina Srbije, putnik se preuzimanju prtljaga uputio u zeleni kontrolni prolaz, namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave carinskoj kontroli. Pošto je zaustavljen, u njegovom prtljagu je pronađena preparirana vučja glava.

Vuk (Canis lupus) je zaštićena vrsta Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i za svaki vid prekograničnog prometa potrebno je prethodno pribavljanje odgovarajućih CITES dozvola od nadležnih državnih organa.

U cilju sankcionisanja prestupa i daljeg postupanja sa privremeno oduzetim primerkom, Uprava carina je predmet prepustila u dalju nadležnost republičkim inspektorima za zaštitu životne sredine.

(EPK)