Foto: Marina Lopičić

Podneta tužba protiv doktora

NESAVESNO LEČENJE: Ministar riba lekare zbog smrti žene!

Zlatibor Lončar lično naložio da se izvrši vanredna provera stručnosti zdravstvenih radnika u Loznici nakon što je Ljubinka Cacanović preminula od teškog oblika sepse

Društvo
> 22:16h

Odveli smo majku u Opštu bolnicu u Loznici da radi rutinske operacije benignog polipa materice, a njeno lečenje se završilo sepsom i smrću! Da su doktori bili odgovorniji i savesniji, danas bi bila živa. To tvrdi Mladen Cacanović, sin pokojne Ljubinke Cacanović (60) iz Loznice, koja je preminula 23. aprila. Porodica je protiv bolnice podnela tužbu zbog nesavesnog lečenja. Rana predugo curila - Majka je operisana 12. januara, a sedmog dana joj je pozlilo. Ustanovili su da je došlo do vezivanja creva. Drugom operacijom ginekolog Branimir Trifunović i hirurg Zlatko Perišić su pročistili crevo. Nakon nekoliko dana počeo je da joj curi smrdljiv sadržaj iz rane i kreću komplikacije - priča Mladen. Ljubinka se požalila dežurnom hirurgu Zoranu Lazareviću. Mladen kaže da je dr Lazarević skinuo samo jedan konac sa rane, nakon čega je pacijentkinju vratio u sobu i otišao u svoju da spava.

- Majka me je zvala i rekla da joj rana i dalje curi i da se plaši da ne dobije sepsu. Do jutra se borila s tim, tek tad su je operisali. Tada su verovatno videli šta je crevna kiselina uradila crevima, njen organizam već je bio u septičnom šoku, a sve što su nam lekari rekli jeste da je majka veoma loše i da ne znaju kakav će biti ishod. Creva su bila u lošem stanju, kao skuvana, došlo je do popuštanja konca, tako da je presekao crevo i crevni sadržaj se izlivao u trbušnu duplju - opisuje Mladen majčine muke.

Umrla u teškim mukama... Ljubinka Cacanović

Ljubinka je 4. aprila, nakon tromesečne agonije, poslata u Beograd, na Kliniku za digestivnu hirurgiju, a operisana je četiri dana kasnije. Njen sin kaže da su lekari bili u šoku kad su videli u kakvom je stanju dovezena. Umrla je 23. aprila. U bolnici u Loznici ističu da je komisija za sprovođenje unutrašnjeg nadzora konstatovala da nije bilo propusta u lečenju pokojne Ljubinke i smatra da su ispoštovane sve medicinske procedure. Ministarstvo ne veruje Međutim, Ministarstvo zdravlja se s tim nije složilo, te je pokrenut spoljni stručni nadzor, koji je u toku. - Zdravstvena inspekcija je izvršila inspekcijski nadzor u Opštoj bolnici u Loznici. Nakon sprovođenja inspekcijskog nadzora ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar doneo je rešenje o vanrednoj proveri kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju pokojnice - rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja.

Sin Mladen tvrdi NISU HTELI DA JE ŠALJU ZA BEOGRAD IZ SUJETE Mladen Cacanović kaže da je porodica tražila da se Ljubinka pošalje na lečenje u Beograd, ali... - Citiram hirurga Perišića: „Ako vi imate u Beogradu ko će da je prihvati, ja ću napisati uput. Što za tako banalnu stvar da se ide za Beograd? Pa da oni kažu šta su ovi u Loznici uradili?!“ Bolesna sujeta! Kako je uopšte smelo da se desi da konac preseče crevo ako je ta rana stručno zašivena? - besan je Cacanović.

Užasno CREVO JE BILO OŠTEĆENO NA DEVET MESTA Lekari u Beogradu su nam rekli da joj je crevo bilo oštećeno na devet mesta. Nisu oni nikog optužili za to, jer su creva popuštala pošto ih je kiselina pojela usled tolikog curenja. Nisu mogli da veruju u kakvom je stanju i rekli su da dugo nisu imali takav slučaj - kaže sin Mladen Cacanović.