Foto: Facebook Printscreen

Nova saznanja

POSLE 40 GODINA OTKRIVEN PRAVI UZROK SMRTI ELVISA PRISLIJA: Kralj rokenrola je umro zbog...

Otkrivene nove informacije koje bacaju senku na poznate činjenice o uzroku smrti kralja rokenrola.

Pop kultura
> 18:56h

Elvis Prisli preminuo je 16. avgusta 1977. godine, pošto je prebačen je u bolnicu Baptist Memorijal u Memfisu, gde su lekari bezuspešno pokušavali da ga reanimiraju. Tri dana kasnije, islednik je objavio izveštaj sa autopsije, u kojem se kao uzrok smrti navodi srčani udar.

Toksikološki nalaz bio je znatno zanimljiviji i pokrenuo brojne teorije zavera. Otkriveni su tragovi nekoliko lekova protiv bolova, a nivo kodeina bio je deset puta veći od terapijskog nivoa. Četiri decenije kasnije, pojavile su se nove teorije o smrti Kralja rokenrola.

Foto: Wikipedia
U trenutku smrti, Elvisovo zdravstveno stanje bilo je veoma loše. Procenjuje se da je imao 160 kilograma i da mu je bila neophodna stalna medicinska nega.

Srce mu je bilo čak dva puta veće od normalnog, a pored znakova teških srčanih bolesti, pluća su pokazivala simptome emfizeme iako nikada nije pušio. Toksikološki nalaz pokazao je tragove čak deset različitih lekova, ali nije bilo tragova alkohola ili droga.

Foto: Profimedia

Zbog zvaničnog toksikološkog nalaza počela je istraga protiv Elvisovog ličnog lekara Džordža Nikopulosa. U trenutku smrti Elvis je čitavu deceniju proveo pod budnim okom doktora Nika. Kada je on preuzeo brigu nad Elvisom 1967. godine, pevač je imao normalnu telesnu težinu i neznatno povišeni krvni pritisak.

Nikopulos je završio na optuženičkoj stolici kao krivac za Elvisovu smrt, a jedan od svedoka obrane je bio kalifornijski lekar Forest Torent. On je govorio da čak ni povišeni nivo kodeina nije mogao da prouzrokuje Prislijevu smrt.

Foto: Profimedia
Šta je zaključak, odnosno pravi uzrok smrti?

Prilikom priprema za svedočenje, Torent je otkrio neke druge nepoznate stvari, poput toga da se 1967. godine na snimanju jednog filma Elvis spotakao i udario glavom o kadu. Od udarca se onesvestio i završio u bolnici. Dalja istraga pokazala je da je bar u još tri navrata Elvis imao teške povrede glave. Njegova teorija bila da je da su povrede bile toliko ozbiljne da se deo moždane materije našao u krvotoku, što je prouzrokovalo autoimuni poremećaj i dovelo do otkazivanja organa.

Foto: Junkee.com
Simptomi autoimunog poremećaja su hronični bolovi, nagle promene ponašanja i velike telesne promene poput naglog debljanja. Autoimuni poremećaji tada nisu bili ni približno istraženi kao što je to slučaj danas, te zbog toga niko nije ni sumnjao da Elvis ima zdravstvene probleme te vrste.

Zbog hroničnih bolova i promena u mentalnom zdravlju, Elvis je ušao u ambis koji se završio smrću. Postao je zavistan od tableta protiv bolova, hranio se izuzetno nezdravo i počeo da zloupotrebljava psihoaktivne supstance. Sve to dovelo je pevača do srčanog udara koji jem prouzrokovao smrt, zaključuje penzionisani forenzičar Gari Rodžers.

(Huffington Post)