Foto: Zorana Jevtić, Stefan Jokić

Podržali inicijativu Ljubivoja Tadića

APEL GLUMACA: Vratite Berčeka u Narodno pozorište

Aca je živeo za tu kuću, a svi ostali od nje. Noću je silazio u radionice da pomaže majstorima i imao dobar repertoar, kaže Tika Arsić

Pop kultura
> 00:00h

Ljubivoje Tadić u intervjuu nedelje za Kurir predložio je da se na mesto upravnika Narodnog pozorišta izabere Aleksandar Aca Berček. Proslavljeni glumac je funkciju direktora nacionalnog teatra već obavljao od 1993. do 1997. godine, a inicijativa da se vrati na čelo kuće koja već treću godinu nema legalno izabranog čelnika podržao je Tihomir Tika Arsić.

- Kamo lepe sreće da se vrati! Znam čoveka - teško da bi ga iko nagovorio! Kad je otišao Berček, uhvatila se duhovna memla i paučina u Narodnom pozorištu. Od 5. oktobra do danas nisam izašao na scenu i obećavam, ako Berček bude upravnik, vraćam se na scenu, da nosim tacne ako treba. To su bili dani kad je pozorište disalo, od portira do primadona! Lično ću se uključiti u „nemoguću misiju“, da vratimo Berčeka. Ali slaba vajda - rekao je Arsić i dodao:

- A gde baš Tadić da ga se seti? Mogao je od Berčeka nešto da nauči kao upravnik, a ne da odmah sebi „podeli“ Mitketa u „Koštani“! Berček nije hteo da igra i bez mišljenja o „sukobu interesa“! Noću je silazio u radionice da pomaže majstorima, jurio deterdžent i svinjske polutke za sirotinju i imao fenomenalan repertoar! Kažu: demagogija! Budite svi „demagozi“ kao što je bio Berček, pa će pozorište da procveta. Proslavljeni glumac nije bio raspoložen da komentariše inicijativu kolega, a Radmila Živković je odgovorila da ćemo o tome razgovarati kada se vrati u Beograd. Berček je devedesetih dočekan kao „državni neprijatelj“, a ispraćen uz suze.

Kada je postavljen na funkciju, iz nacionalnog teatra su otišli Svetlana Bojković, Predrag Miki Manojlović, Dragana Varagić, Bogdan Diklić i Predrag Ejdus. Aca je odlučio da se osloni na mlade snage i studente glumce Natašu Ninković, Nelu Mihajlović, Sergeja Trifunovića i Nebojšu Dugalića. Vrlo brzo postavio je „Idiota“, u režiji Steve Žigona, a dao je i šansu mladom Kokanu Mladenoviću. Iako je postavljen kao kadar SPS, nije se bavio politikom. Vozio je svoja kola, nije koristio privilegije. Uspeo da je da plate podigne sa dve marke i da vrati poljuljano dostojanstvo umetnicima.

Činjenice ŠTA JE URADIO BERČEK KAO UPRAVNIK - Iz kuće otišli Miki Manojlović, Peca Ejdus i Bogdan Diklić - Doveo mlade studente glume sa Natašom Ninković na čelu - Vozio svoj automobil i nije imao šofera - Postavio „Idiota“ u režiji Steve Žigona