Foto: AP

Tragedija

(VIDEO) SAT NA GRADSKOM TRGU STAO KAD SE ZEMLJA ZATRESLA: Pola Amatričea više ne postoji!

Gradić Amatriče, oko 160 kilometara severoistočno od Rima, poznat kao omiljeno izletište Rimljana, najteže je pogođen u noćašnejm zemljotresu, a prema informacijama sa terena, polovina ovog mesta je potpuno uništena.

Planeta
> 10:46h

"Polovina grada ne postoji. Sada je cilj spasiti što više ljudi. Ispod ruševina čujemo glasove, moramo spasiti te ljude", izjavio je gradonačlenik Serđo Piroci.

On je u izjavi za italijansku TV rekao i da postoji opasnost od rušenja mosta i odrona.Rojters javlja i kako je lokalna bolnica teško oštećena u potresu i da su pacijenti izneti na ulicu.

Sat na gradskom trgu u Amatrićeu (Foto: Reuters)

Amatriče je bilo lepo malo mesto nedaleko od Peruđe i poznato je odredište za odmor Rimljana u potrazi za planinskom svežinom tokom leta. Takođe, poznati sos za špagete dobio je ime po ovom mestu, a mnogi kuvari koji su priremali hranu papama bili su iz Amatričea. Gradić ima oko 3.000 stanovnika.

Uz Amatriče, pogođena su i mesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto.

U zemljotresu jačine 6,2 stepena Rihterove skale, koji je rano jutros pogodio centralnu Italiju, prema do sada objavljenim podacima, poginula je 21 osoba.