Foto: Printscreen

Posle sastanka sa diplomatskim korom

VIDEO VUČIĆ U PALATI SRBIJA: Ostavite Srbiju na miru!

BEOGRAD - Za nama je jedna od najtežih nedelja jer sam kao premijer morao da oćutim na najteže uvrede na račun Srbije, rekao je predsednik Vlade Srbije u današnjem obraćanju uživo iz Palate Srbija posle sastanka sa ambasadorima iz regiona sa kojima je razgovarao o trenutnoj napetoj situaciji.

Politika
> 16:18h

- Rekao sam ne smeš da osramotiš Srbiju ni svoj srpski narod. Samo prođi - ispričao je Vučić na današnjoj konferenciji u Palati Srbija opisujući događaje iz Potočara i objašnjavajući da nije pognuo glavu iako su ga udarali u ruke i noge u trenutku koji novinari nisu ni snimili.

Foto: Printscreen Pink

- Laž je da su incidenti u regionu u vezi sa izbornim kampanjama - poručio je Vučić diplomatama iz regiona koji službuju u Beogradu i dodao da su i u Srbiji bili izbori pa niko nije pominjao ni Bosnu ni Hrvatsku. On je dodao da ukoliko sve to ima sa izbornim kampanjama, onda tim gore.

&feature=youtu.be

"Vitalni interes Srbije stabilnost i mir" Vučić je izjavio danas da su vitalni interes srpskog naroda i gradjana Srbije stabilnost i mir, i da zbog toga Srbija neće odgovarati na kontinuirane provokacije iz regiona."Naša politika biće politika uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja, jer se mi ne plašimo svoje budućnosti", rekao je Vučić posle razgovara sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji.Vučić je rekao da je prošla sedmica bila jedna od "najtežih nedelja" i da je prećutao najteže uvrede na račun Srbije kao što je izjava da su "Srbi šaka jada".

On je kazao da je spreman da udje u politički obračun sa svima koji čine nešto protiv "naše države, naroda i Vlade"."Neka rade šta im je volja, a naša politika biće mir, uzdržanost, trpeljivost", rekao je Vučić.

(Beta)

- U Srbiji na izborima tema nije bila ni Hrvatska, ni Bosna i Hercegovina - naglasio je srpski premijer.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije hteo da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško. On je upozorio da su netačne procene da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hravtskoj i Bosni i Hercegovini. "To nema nikakve veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje", rekao je Vučić i primetio da bi bilo jošš gore da imaju veze sa izborima, jer bi to govorilo lošše o tim društvima.A ta društva, veruje, nisu toliko lošša, koliko bi se iz takvih "objašnjenja" moglo zaključiti.

Foto: Printscreen Pink

- Naša politika će i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije, poručio je Vučić nakon susreta sa ambasadorima akreditovanim u Beogradu povodom zaoštrene situacije u regionu.

"Idem u Pazar, neću dozvoliti napade na Boššnjake, niti Srbe"

Vučić je poručio danas, povodom jučerašnjih incidenata u Novom Pazaru, da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin ili šta god i najavio da će uskoro posetiti taj grad.

On je, na konfrenciji za štampu, posle obraćanja ambasadorima u Srbiji, kazao da je dobio izveštaj iz Novog Pazara i najavio da će ponovo posetiti ovaj grad, kako bi razgovarao sa Bošnjacima i Srbima.„ Zabolelo me to što su najtiše vikali 'Vučiću pederu'. Mnogo glasnije su vikali 'Ubij, zakolji da Srbin ne postoji', i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali 'Ubij, zakolji da Turčin ne postoji'. To mora da se zaustavi“, podvukao je Vučić.

On je istakao da je Srbija otadžbina svih njenih građana i da oni moraju da žive mirno.„U Srbiji, dok sam predsednik Vlade neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali i bilo koji drugi građani“, naglasio je Vučić.On je istakao da zbog toga ćuti na sve napade iz regiona.

- Takvu politiku ćemo voditi, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se i te kako plašim i brinem kao predsednik Vlade Srbije ako se budemo bavili drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak” - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je dodao da se nada da će taj stav podržati i Vlada Srbije, iako, kako je rekao, potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić “nije bio sasvim saglasan” sa takvim stavom.Kako je rekao vitalni interes Srbije i srpskog naroda su stabilnost i mir i, mada možda nekome to zvuči kao fraza, te dve odrednice su suština našeg ekonomskog i svakog drugog napretka u budućnosti.

"Reagovaćemo odgovorno na zabranu referenduma"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj."Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod."Moramo da se konsultujemo i razgovramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod", rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka.

(EPK/Tanjug)