Foto: AP

Sednica Saveta bezbednosti

TREĆI KRUG GLASANJA U NJUJORKU: Bira se novi generalni sekretar UN

NJUJORK - Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, danas će biti održan treći krug glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije.

Politika
> 00:00h

Posle ovog glasanja trebalo bi da bude poznato ko su favoriti za tu funkciju, ko će "de fakto" ispasti iz trke, ali i kako će se plasirati srpski kandidat i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Foto: AP

Kako je objasnio Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, današnjim glasanjem završiće se važna faza, čiji je cilj bilo formiranje rang liste kandidata prema stepenu, broju i jačini podrške koju uživaju u Savetu bezbednosti.

"Iako nema formalnih kriterijuma, očekuje se da samo četvoro uđe u završnicu ovog procesa. Oni će nastaviti u septembru da budu predmet odlučivanja u Savetu bezbednosti, i to pre svega pet najvažnijih, stalnih članica Saveta bezbednosti", rekao je Jovanović.

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, cilj Vuka Jeremića je da pokuša da se nađe među četiri najbolje plasirana kandidata kako bi se kvalifikovao za završno glasanje i postao "predmet razmatranja" najvećih svetskih sila - Kine, Francuske, Ruske Federacije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Šansa da Srbija ima svog predstavnika u završnici procesa izbora novog generalnog sekretara UN i da o njemu raspravljaju najveće sile predstavlja i veliku šansu za Srbiju da podigne svoju vidljivost i prestiž na međunarodnoj sceni, pogotovo imajući u vidu da je naša zemlja mala i da nema veliku, specifičnu težinu u međunarodnim odnosima", istakao je Jovanović.

Foto: Zorana Jevtić

On je podvukao da kampanja za izbor Jeremića, osim prestiža za Srbiju, predstavlja i borbu protiv stereotipa o našoj zemlji koji i dalje važe u pojedinim delovima sveta.

U Savetu bezbednosti moći će da se glasa, osim za Jeremića iz Srbije, i za Antonija Gutjereša iz Portugala, Suzan Malkore iz Argentine, Helen Klark iz Novog Zelanda i za Slovenca Danila Tirka.

Foto: AP

U trci su i Irina Bokova iz Bugarske, Makedonac Srđan Kerim, Kristina Figuereš iz Kostarike, Natalija German iz Moldavije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Iako Jeremić ima realnu šansu da uđe u takozvani "fajnal for", izbor za prvog čoveka "svetske vlade" neće biti nimalo lak, imajući u vidu da se prepliću politički interesi velikih sila, kao i istorijske okolnosti preko kojih nije lako preći.

Kada se danas završi glasanje, ulazi se u novu fazu u kojoj se metodologija odlučivanja menja, i na scenu stupa direktno pregovaranje, ali, kako navode poznavaoci, i "cenkanje" između velikih sila. Na neki način kandidat i njegova kampanja ostaju u drugom planu, a u igri su drugi momenti, procene i dogovori.