Foto: Shutterstock

PRIRODA KAO UMETNIK

(FOTO) ZAVIRITE U NAJLEPŠI RUDNIK NA SVETU: Šetnja slanim tunelima veličanstvenog Realmontea

U okrugu Agriđento, na južnoj obali Sicilije, nalazi se grad koji je dom tek 3.400 stanovnika. Ipak, on krije neverovatno bogatstvo.

Planeta
> 00:00h

Stotinak metara ispod Realmontea nalazi se rudnik jedinstvene lepote i ogromnog bogatstva, koji se prostire na čak 25 kilometara, piše National Geographic.

/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw Reč je o rudniku soli koji se sastoji od mreže složenih i veličanstvenih tunela, čiji su zidovi "išarani" tamnim i svetlim bojama u vidu pruga i koncentričnih krugova. Stručnjaci veruju da je rudnik Realmontea dobio ovaj nestvaran izgled pre oko pet miliona godina, u vreme kada je Sredozemno more imalo cikluse delimičnog i potpunog sušenja. Veruje se da je u toku evaporacije morske vode na zidovima ostajao talog - ogromna količina soli koja danas ulepšava ove zidove.
/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw U tunelima Realmontea nalazi se još jedan dragulj: crkva u koju može da se smesti i do osam stotina ljudi i u kojoj se svakog decembra obavljaju ovredi u čast Santa Barbare, zaštitnice rudara. Ipak, ovaj rudnik nije samo estetsko blago Sicilije, već je i dalje koristan po budžet Italije: svake godine se iz njega izvadi čak 500 hiljada tona soli. Sa sajta National Geographic preporučujemo vam još: MASAKR U KOŠNICI: 30 japanskih stršljenova protiv 30.000 evropskih pčela (VIDEO)
PRIČA O RAGNARU LODBROKU: Junak na granici između legende i istorije TAJNE PROŠLOSTI: 6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice NAJLEPŠE PRIRODNE POJAVE: 10 zanimljivosti o dugi koje verovatno niste znali NATIONAL GEOGRAPHIC YOUR SHOT: Najlepše fotografije životinja nastale u Srbiji