Foto: Profimedia

Naučnici završili misiju na Havajima

SIMULACIJA: "Vratili“ se s Marsa posle godinu dana

Eksperiment koji je organizovala NASA pokazuje da misija na Crvenoj planeti može da uspe

Planeta
> 00:00h

VAŠINGTON - Šest naučnika završilo je na Havajima misiju simulacije života na Marsu, pošto su godinu dana živeli izolovani u jednoj kupoli na planini. Celu godinu naučnici su na planini Mauna Loa mogli da izađu iz kupole samo u svemirskim odelima. Nisu imali privatnost, kao ni pristup svežem vazduhu i hrani.

Konačno „ na Zemlji“... Ekipa naučnika izlazi iz šatora

Bliska budućnost Član posade iz Francuske Siprijen Verse rekao je da simulacija na Havajima pokazuje da misija na Marsu može da uspe. - Mogu da vam iznesem moj utisak da će misija na Mars biti realna u bliskoj budućnosti. Mislim da se tehničke i psihološke prepreke mogu prevazići - rekao je Verse. Kristijana Hinike, članica posade iz Nemačke, rekla je da su naučnici uspeli da pronađu vodu u suvoj klimi. - Možete dobiti vodu iz zemlje koja je naizgled suva. To bi radili na Marsu i rezultat je da je moguće dobiti vodu na Marsu iz malog staklenika - kazala je ona. Kim Binsted, glavna istražiteljka u „Hawaii Space Exploration Analog and Simulation“ (HI-SEAS), rekla je da se naučnici raduju povratku i svežim namirnicama koje nisu mogli da jedu u kupoli tokom simulacije misije.

Švedski sto... Na hranu je potrošeno milion dolara

Raznoliko društvo Binstedova je rekla da je simulacija druga po dužini posle slične misije u Rusiji, koja je trajala 520 dana. Tim su činili astro-biolog, fizičar, pilot, arhitekta, novinar i geolog. Cilj misije je bio da se istraži kako ljudski organizam reaguje na uslove slične onima na Marsu. Misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici traju po šest meseci.