Foto: Promo

Borba za medalje

EP U KOŠARCI 3X3: Srbija sa velikim ambicijama putuje u Rumuniju

Ženska i muška seniorska 3x3 reprezentacija Srbije putuje u Bukurešt (Rumunija), gde će se od 2. do 4. septembra sa još 11 evropskih nacionalnih selekcija boriti na Evropskom prvenstvu u 3x3 košarci.

Košarka
> 00:00h

Prvenstvo Evrope u 3x3 košarci se po drugi put održava u Bukureštu, jer je Rumunija već bila domaćin najboljim evropskim selekcijama 2014. godine, ali za razliku od tog prvenstva koje je održano na otvorenim terenima na Univerzitetskom trgu, ovoga puta će takmičenje biti u zatvorenom prostoru, i to u „AFI Palas Kotroceni šoping centru“.

Seniorkama je ovo prvo veliko međunarodno takmičenje na kome učestvuju, nakon što su u kvalifikacijama održanim u Amsterdamu zauzele treće mesto i izborile plasman na Evropsko prvenstvo. Selektor seniorske ekipe Olivera Krivokapić na najveću evropsku 3x3 smotru vodi Jovanu Vukoje, Jelenu Maksimović, Mirjanu Beronju i debitanta Natašu Bučevac (umesto Marine Marković koja je nastupala u kvalifikacijama).

Naša reprezentacija se nalazi u grupi B sa ekipama Ukrajine i Italije. Prvi meč naših dama na šampionatu je u petak protiv reprezentacije Italije od 16.20 (po srpskom vremenu), da bi meč protiv Ukrajinki igrale istog dana od 17.55 sati. U subotu će naše dame biti slobodne, da bi se u nedelju borile za plasman protiv ekipa iz grupe C u kojoj se nalaze Švajcarska, Rusija i Slovenija.

Muškarci će nastupati u sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Ždero, Dejan Majstorović i Marko Savić (koji se vraća u ekipu nakon oporavka od povrede i menja Nebojšu Boškovića koji je nastupao u kvalifikacijama), a sa ekipom će kao selektor biti Goran Vojkić. Protivnici naših seniora u grupi A biće reprezentacije Francuske (petak u 16.40 po našem vremenu) i Španije (petak u 19.30).

Poput naših seniorki, i muškarci će u subotu biti slobodni i čekati rivala u četvrtfinalu koji će doći iz grupe D u kojoj se nalaze Rusija, domaćin Rumunija i Slovačka.

Zanimljivo je napomenuti da je naša muška seniorska reprezentacija, iako je aktuelni vicešampin sveta (Moskva 2014) i trećeplasirana na prošlogodišnjim Evropskim igrama u Bakuu (Azerbejdžan), do sada nije donela medalju sa Evropskog prvenstva. Na poslednjem evropskom šampionatu održanom takođe u Rumuniji 2014. godine naši seniori su bili peti.