Foto: Zoran Šaponjić

Hazirovići čekaju pomoć dobrih ljudi

HUMANOST NA DELU: Mala Hajruša iz šatora krenula u prvi razred!

Hajruši Hazirović (7) iz Sjenice, kojoj je pre 15 dana izgorela kuća, u kojoj je živela s ujakom Eldinom i bakom Hajrušom (70), juče bio dan za pamćenje

Srbija
> 00:00h

Mala Hajruša Hazirović (7), kojoj je pre 15 dana u Sjenici izgorela kuća, u kojoj je živela sa ujakom Eldinom i bakom Hajrušom (70), juče je iz sivomaslinastog šatora, u kome je provela još jednu noć, 15. po redu, krenula u školu, u prvi razred! U maglovito sjeničko jutro, dok je po šatoru padala rosa, probudila je nana Hajruša malo pre sedam sati, a onda je ispred šatora polila vodom iz čaše da se umije. Onda je nana iščešljala devojčicu, dala joj mali keksić da pojede i posavetovala je: - Uči, Hajruša, uči, dijete, da se iščupaš iz ovog jada. - Hoću, nano, rekla sam ti već, biću doktorica kad porastem.

Nano, vidi haljinicu Hladno je juče ujutru bilo u Sjenici. Tek osam ili devet stepeni. Na gradić na Pešteru navukla se magla... A mala Hajruša veselo je čavrljala pod šatorom, pakujući u đačku torbu koju je dobila na poklon od dobrih ljudi iz Novog Pazara sveske, knjige, olovku... - Nano, gde mi je ona sveska s barbikom? - Nano, hajde da me iščešljaš... - Nano, daj mi onu majicu... - Nano, vidi, roze trenerka, roze majica, roze školska torba... - skakutala je devojčica pod šatorom. Bako, šta da kupim - Nano, daj mi patike, zakasnićemo u školu - javila se i devojčica. Napolju, ispred šatora, pored ugaraka izgorele kuće, baka je onda za devojčicom prosula čašu vode. Da joj i u školi i u životu sve teče kao voda, lagano... Maloj Hajruši je tutnula u ruku novčanicu od 100 dinara.

- Nano, šta mogu da kupim za ovo? - pitala je devojčica. Onda je nana Hajruša uzela devojčicu za ruku i nestale su u sjeničkoj magli, ka školi... Popodne će devojčica iz škole ponovo pod šator da sa bakom pored sveće piše domaći...

Pomogle su komšije, čitaoci Kurira, mnoge firme... NA ZGARIŠTU BRVNARE NIČE NOVA KUĆA .: Na placu pored izgorele sirotinjske brvnare polako niču zidovi nove kuće. Meštani su poklonili blokove, beton, gvožđe... Posle teksta u Kuriru EPS je obećao 500.000 dinara, opština Sjenica uplatiće 50.000, pomoć su već uplatili meštani i čitaoci Kurira. Kompanija „Delez“ poslala je paket s hranom, „Henkel“ je donirao kućnu hemiju, dok je „Deksiko“ Hajrušu obradovao igračkama.