Foto: Profimedia

Strah od nove migrantske krize

SLOVENAČKA MINISTARKA: Pripremamo se za crni scenario, uvešćemo mere da sprečimo dolazak migranata

Slovenija će uvesti mere sprečavanja nekontrolisanog dolaska migranata, upozorila je posle sednice slovenačke vlade ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Region
> 12:50h

Na prvoj sednici posle povratka ministara s godišnjih odmora razgovaralo se, između ostalog, o bojazni od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute ako ne bude funkcionisao dogovor EU i Turske o zadržavanju izbeglica u kampovima u Turskoj.

"Situacija s migrantima trenutno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje", kazala je Žnidar. Upozorila je da EU još uvek nema zajedničku migracijsku politiku i da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionisati.

Prizori od prošle godine, Foto: AP

Slovenija će u slučaju da se ponovi prošlogodišnji masovni dolazak migranata i izbeglica na njene granice biti prisiljena da uvede oštre "krajnje mere" kako bi neželjene migrante zaustavila, upozorila je ministarka.

Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susedne države i da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom, a letos postavljena žičana ograda ostaje do daljeg.

Foto: Reuters

Prema njenim rečima, Slovenija se intenzivno priprema na "crni scenario" ponavljanja migrantske krize i oživljavanja balkanske izbegličke rute i ni u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbeglica bez kontrole jer ne žele da riskiraju da postanu "džep" u kojem će zapeti velik broj migranata iz Afrike i Bliskog istoka.

(24sata.hr)