Foto: Shutterstock/Ilustracija

Istraživanje italijanskih ekonomista

VEĆ 6 VEKOVA JEDNE TE ISTE PORODICE VODE IGRU Preživele su Napoleona, Musolinija, dva svetska rata!

Istraživanje italijanskih ekonomista pokazalo da jedne te iste porodice vode igru već šest vekova. Šest vekova je to celom svetu stajalo pred očima, a niko nije uočio sve dok dvojicu italijanskih ekonomista Đulielma Baronea i Saura Moceija nije zaintrigiralo da uporede porodice koje su u Firenci nekad bile najbogatije sa onima danas.

Planeta
> 14:42h

To naravno ne bi bilo moguće da prethodno istoričari nisu digitalizovali podatke o porezima iz 1427. godine. Barone i Moceti potom su prionuli na posao i došli do otkrića koje za sobom povlači svu silu posledica. Najbogatije porodice onda najbogatije su porodice i 600 godina posle, odnosno danas.

"Oni među poreznim obveznicima koji zarađuju najviše danas, bili su na vrhu socioekonomske lestvice i pre šest vekova", zaključili su.

Trag koji su koristili bio je vrlo jednostavan – prezime. Koliko god to negde drugde može biti vrlo nepouzdano, u Italiji se pokazalo kao dobitna kombinacija jer su prezimena uglavnom ograničena regionalno i nastavljaju se linearno.

Mada i sami priznaju da je sasvim logično da će svaki roditelj nastojati svojoj deci, potomcima kojeg god kolena, preneti nasledstvo i osigurati što bolje uslove za život, to što se dogodilo u Firenci ipak je iznenađujuće.

Ispostavilo se da je tih nekoliko porodica uspelo održati svoj položaj u društvu uprkos vrlo burnoj istoriji tih vekova.

Preživeli su niz opsada Firence, potom Napoleonova osvajanja, fašističku diktaturu Benita Musolinija, dva svetska rata, niz globalnih i regionalnih ekonomskih kriza i promena ekonomskih sistema u Italiji.

(Express.hr)