Foto: Kurir

(FOTO) POČELO RUŠENJE NELEGALNIH OBJEKATA: Srušena apoteka preko puta Hrama Svetog Save

BEOGRAD - Apoteka koja se nalazi preko puta Hrama Svetog Save uklonjena je danas u akciji rušenja nelegalne gradnje.

Beograd
> 12:30h

Apoteka „Prima“ u parku preko puta Hrama Svetog Save, koja je juče uklonjena, samo je jedan u nizu objekata koji neće biti legalizovani

Nelegalno izgrađen objekat u Pasterovoj 4, preko puta Hrama Svetog Save, u kojem se godinama nalazila apoteka „Prima“, srušen je juče, i to kao deo opsežne akcije SO Savski venac u oslobađanju zelenih površina, odnosno parkova.Rušenje apoteke počelo je u petak skidanjem vrata, a u nedelju su uklonjeni i preostali delovi objekta.

Vlasnik spornog lokala dr Damir Isaković je, inače, u medijima tvrdio da se ceo proces obavlja bez pravnog osnova, kao i da mu je prethodna vlast u SO Savski venac dala garancije da će apoteka moći da se legalizuje, zbog čega je on 2014. godine i podneo zahtev za legalizaciju, koji je obnovio ove godine. - Čovek je napravio i podrum ispod apoteke, verovatno su mu obećali da će se to srediti - kažu komšije koje su gledale uklanjanje Isakovićeve apoteke.

Ipak, aktuelni saziv opštine koju vodi Irena Vujović doneo je rešenje o rušenju, i oni su juče poručili da su postupali u skladu sa zakonom i da neće biti povlašćenih kad je u pitanju bespravna gradnja. Objekat se, kako naglašavaju u opštini, nalazio na javnoj zelenoj površini, odnosno u parku preko puta Hrama Svetog Save i njegova legalizacija bila bi čisto kršenje zakona. - Opština je odbila zahtev za legalizaciju i vlasniku je naloženo da započne rušenje. Obavezao se i da će sporni objekat ukloniti do 2. septembra, a upozoren je da će, ukoliko započeto ne sprovede u predviđenom roku, rušenje biti nastavljeno bez prethodnog obaveštenja - kažu u SO Savski venac.

Neka se pripreme... SLEDEĆI NA REDU BULEVAR OSLOBOĐENJA Iz SO Savski venac poručuju da će sledeće nedelje početi uklanjanje nelegalnih objekata - kladionica i roštiljnica u parku na uglu Bulevara oslobođenja i Birčaninove ulice. - Počinje se od Bulevara jer sledeće godine kreće njegova rekonstrukcija, kao i rekonstrukcija Trga Slavija, a cilj je da se sve u tom kontaktnom delu trga maksimalno uredi. Neće se stati na tome, ukloniće se svi objekti na javnim zelenim površinama, koje pripadaju svim građanima Beograda - kažu u opštini i podsećaju da je prošle godine uklonjena i baraka Narodne banke Srbije, kao i bašte nakon sređivanja Cvetnog trga.