Foto: Ap 27 Avg 2015

Manjine

HRVATI PLAĆAJU ROMIMA PROMENU IDENTITETA: I to za nekoliko stotina kuna

Predstavnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskoj Veljko Kajtazi izjavio je danas da njegovi sunarodnici Romi u Hrvatskoj, posebno Baranji menjaju identitet za nekoiko stotina kuna, pre promene i posle izbora 11. septembra, te da je zbog toga morao da odmah reaguje razgovorom sa ministarkom Uprave.

Hrvatska
> 01:32h

Kajtazi je za regionalnu N1TV rekao da veruje u Hrvatskoj živi između 35 i 40 hiljada Roma, značajno više nego što se to prikazuje, te ističe da je jedan od razloga da se oni deklarišu kao Romi - uvek strah.

Jedni se, kaže, deklarišu prema verskoj opredeljenosti, neki kao Bošnjaci, muslimani ili Jugosloveni.

Kajtazi kaže da je od nadležnih u Osiječko-baranjskoj županiji tražio da se to zaustavi na neki način.

"Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantovano ime, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna da promene identitet", kaže Kajtazi.

Potvrđuje da je posebno sumnjiva Baranja i da ima saznanja da su određena sredstva, nekoliko stotna kuna pre promene i posle glasanja, nuđena pojedincima da promene identitet.

Ne želi, međutim, da govori o konkretnim imenima, ali ističe da je odmah reagovao i tražio pomoć ministarke Uprave.

Upitan zar takvo vreme u Hrvatskoj nije prošlo, Kajtazi podseća na situaciju od pre dva tri meseca kada su podmetani požari u romske kuće i bacane bombe, a i policija ih, kaže, tuče.

"Mi ne znamo zašto, zbog čega niti ko je to učinio", kazao je Kajtazi koji je i sam nedavno bio meta rasističkih napada.

Ako se, rekao je, prema njemu mogu dogoditi takvi napadi, onda može, kaže, misliti šta se može sve dogoditi jednom običnom Romu.