Foto: Profimedia

Recept

Turšija na grčki način i sušeni paradajz

.

Recept dana
> 00:00h

SASTOJCI 8 kg različitog povrća 5 l vode 1,5 l sirćeta 7 kašika šećera 7 kašika soli 40 g vinobrana biber, lovorov list PRIPREMA 1. Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure. Povrće povremeno pospite biberom u zrnu i lovorovim listom. 2. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite. 3. Turšiju možete da konzumirate nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.

Sušeni paradajz SASTOJCI 30 čeri-paradajza 2 kašike maslinovog ulja 1 kašika balzamiko sirćeta so, biber PRIPREMA 1. Prepolovite čeri-paradajz. Pomešajte ga sa 2. kašike maslinovog ulja, kašikom balzamiko sirćeta, solju i biberom. Poređajte polovine paradajza po plehu s presečenom stranom okrenutom nagore i pecite u rerni na 170 stepeni 50 min. Ohladite, pa sipajte u tegle. Držite u frižideru.