Foto: Boban Karović, Stefan Jokić

Zar da ovo plaćaju studenti?!

BRUKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU: Školarina 1.000 evra, a u WC čučavac iz 19. veka

Filozofski fakultet u Beogradu u 21. veku budućim akademcima nudi jedinstveno iskustvo u toaletima iako im školovanje papreno naplaćuje

Društvo
> 11:30h

Iako školarina na Filozofskom fakultetu iznosi neverovatnih 118.000 dinara godišnje, uslovi studiranja na najstarijem fakultetu Beogradskog univerziteta su kao s kraja 19. veka. Naime, kad neko od 6.000 studenata, koliko ih ukupno ima na svim studijskim programima, poželi da ode u toalet, sačekaće ga čučavci, koje su koristili i njihovi roditelji, ali i bake i deke. Iako je na sajtu ovog fakulteta, koji školuje buduće filozofe, sociologe, antropologe, pedagoge, psihologe i istoričare umetnosti, naznačeno da su studijski programi zasnovani na „najvišim svetskih standardima“, prizori iz toaleta šalju sliku zemlje trećeg sveta. Neprijatno iznenađenje Budući Aristoteli, Platoni i Veberi kažu da su bili šokirani kad su videli kakav ih je WC sačekao na čuvenom Filozofskom fakultetu i jednoglasno smatraju da je to nedostojno studiranja u 21. veku. - Kad me šok nije strefio kad sam prošle godine upisala ovaj faks i prvi put otišla u WC. Sačekao me je čučavac kao na autobuskoj stanici! Nisam mislila da to postoji više. Najgore od svega je što samofinansirajući studenti godinu plaćaju papreno - kaže revoltirana studentkinja M. N., koju smo juče zatekli na Filozofskom fakultetu. Njen kolega Goran S. kaže da nije očekivao da će ovakav prizor da zatekne u centru prestonice. - Ovaj WC jeste čist, to ne sporim, ali i je i dalje čučavac. Premijer je rekao da će obilaziti svaki WC u školama i bolnicama po Srbiji, a gledajte šta se radi u centru grada - kaže on. Za profesore šolje Inače, pitanje sređivanja toaleta na Filozofskom aktuelno je više decenija. Još je profesor Veljko Korać, kad je sedamdesetih godina postao dekan ovog fakulteta, svoj mandat otpočeo rečima: „Klozetsko pitanje se veoma zaoštrilo“, nakon čega je obećao da će se postarati da čučavci postanu prošlost. Zanimljivo je, međutim, što su se profesori izborili da u svojim toaletima dobiju WC šolje, dok će studenti i dalje morati da čuče. Dekan Vojislav P. Jelić juče nije odgovarao na pitanja Kurira.

Poboljšanje FILOLOŠKI BEZ IZMETA NA VRATIMA Najgore stanje u toaletima na Beogradskom univerzitetu doskora je vladalo na Filološkom fakultetu, pa je njihova uprava čak ostavljala poruke studentima „da ne vrše nuždu izvan WC šolje i ne mažu zidove izmetom“. Međutim, toaleti na Filološkom sad su poprilično sređeni i renovirani, mada su neki i dalje „u kvaru“ i čak bez brava, dok u drugima nedostaju toalet-papir i sapun.